Kolumni: Ruotsin kieli vahvistuu Vaasassa

Kielen merkitys on ylikorostunut Vaasan ja Mustasaaren liitospuheissa. Kieleen on vedottu vuosikausia ja kieli pysyy tärkeänä myös vastaisuudessa. Siinä on ongelmansa, mutta se on samalla myös todellisuutta.

Erityisesti Mustasaaren RKP:n entiset johtajat olivat pitkään sitä mieltä, että Vaasa on aivan liian suomenkielinen, jotta siihen kannattaisi liittyä. Olisi selväpiirteisempää pysyä omassa kunnassa, jossa RKP:llä on valtuustossa ylivoimainen enemmistö.

Uudet väestötilastot voivat sulattaa kriittisemmänkin mustasaarelaisen rkpläisen sydämen. Vaasa ruotsinkielistyy samalla, kun väki vähenee. Vasabladet kertoi tiistaina, että ruotsinkielisten määrä on lisääntynyt 8 prosenttia vuodesta 2004. Suomenkielisten määrä kasvoi 2 prosenttia. Muita kieliä puhuvien osuus on kasvanut 184 prosenttia.

Viime elokuussa tästä ilmiöstä kertoi Migrationsinstitutetin ja Åbo Akademin kattava tutkimus Nuoret Pohjanmaalla 2016–2017. Sen mukaan suomenkieliset nuoret epäilevät kielitaitonsa riittävyyttä Vaasassa.

Sekä suomenkieliset että englantia puhuvat opiskelijat nostavat esiin kielivaatimukset, joista voi tulla kynnys löytää töitä. Kytkin on löyhässä, jos muualla ura urkenee joustavammin.

Väestökehitys määrittelee kaupunkien tulevaisuutta. Kaupunkien houkuttavuus korostuu joka puolella, kun kisa osaajista kiristyy. Muuttajat tuovat uusia ideoita ja tietysti myös veronmaksukykyä kaupunkiin.

Suomalaisen kaupungin kannattaa panostaa siihen, että muuttajat omassa maassa näkevät kaupungin houkuttavana. Maahanmuutto ei tilannetta korjaa. Myöskään Ruotsi ei ole ratkaisu. Ruotsissa pyyhkii sen verran hyvin, että Uumajasta ei muuttajia tule.

Voi olla, että Etelä-Suomen ruotsinkieliset kokevat Vaasan läheiseksi, mutta viiden prosentin kielivähemmistön suosioon ei kaupungin pidä täysin tuudittautua. On vaikea nähdä, että massamuutto pääkaupunkiseudulta suuntautuisi Vaasaan.

Siksi tulee saada suomenkieliset ympäri maata kiinnostuneiksi Vaasasta. Karut luvut on syytä viimeinkin ottaa tosissaan.

Kommentoi