Kolumni: Vaconin jälkeenkin löytyy sijoituskohteita

Torstaina pörssiaamulla käynnistyvä Vaasan 18. sijoitusmessutapahtuma pyrkii taas kerran vahvistamaan sijoittajien uskoa sijoittamiseen ja säästämiseen.

Epävarmuutta on lisännyt viime kuukausien orastavasta talouskasvusta huolimatta se, että pörssiosakkeiden kehitys on ollut keskimäärin vain niukasti plusmerkkistä.

Tässä tilanteessa on kuitenkin tärkeää muistaa vanha perustotuus, jonka mukaan osakesäästäminen antaa aina pitkässä juoksussa kilpailukykyistä, eli parempaa tuottoa pankkitalletuksiin nähden.

Esimerkiksi viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana pörssiosakkeiden arvo Helsingin pörssissä on noussut noin 50 prosenttia.

Kun tähän lisätään vielä yritysten voitonjako, osingot, reaalituottoa on kertynyt reippaasti, koska inflaatio on pysytellyt prosentin tuntumassa ja korot lähellä nollaa.

Jättiosingot eivät silti ole talouselämän kannalta pelkästään hyvä asia, vaikka ne lämmittävätkin yksittäistä osakkeenomistajaa.

Kertovathan isot osingot siitä, ettei yritysjohto ole löytänyt sellaisia uskottavia laajennusinvestointikohteita, jotka auttaisivat yritystä menestymään myös tulevaisuudessa.

Sen vuoksi onkin viisaampaa jakaa rahat omistajille, jotka voivat itse hakea tuottavampia kohteita rahoilleen.

Pitkäaikaisen osakesäästämisen puolesta todistavat meille pohjalaisille tuttujen osakkeiden, Atrian ja Wärtsilän menestys.

Viidessä vuodessa liikevaihdoltaan Suomen suurimman lihatalon osake on vahvistunut 80 prosenttia ja vuoden 2016 maaliskuun alusta kolmanneksen.

Maailman eturivin dieselvalmistajan, Wärtsilän, osakkeen arvo on suurin piirtein tuplaantunut viidessä vuodessa ja vuoden takaiseen noteeraukseen nähden kehitystä on ollut 30 prosenttia.

Myös sanomalehtiyhtiö Ilkka Yhtymän kakkossarjan osake on kehittynyt vuodessa selvästi, peräti 45 prosenttia, mutta viiden vuoden takaiseen tilanteeseen nähden miinuksella ollaan edelleen lähes 60 prosenttia.

Kun vaasalaisten kansanosake, Vacon, poistui yrityskaupan myötä muutama vuosi sitten pörssistä, pöhinää oli enää lähinnä puhelinyhtiö Anvian osakkeen ympärillä.

Lopultahan Elisa onnistui valtaamaan maakunnallisen yrityksen, ja siitä kiitos kuuluu tietysti vyörytyksen aloittaneille seinäjokelaisten yritysten joukolle. Eihän siinä moraalikysymykset paljoa painaneet, kun ahneuden piru otti ohjakset käsiinsä.

Taajuusmuuttajavalmistaja Vaconin osakkeiden myynti tanskalaiselle Danfossille vaurastutti satoja osakkeenomistajia, ja suuri osa voittorahoista on pohjalaisten onneksi kanavoitunut alueellisiin yrityksiin.

Esimerkiksi sähköteknisten tuotteiden vaasalainen sopimusvalmistaja Ampner on saanut merkittävän pääomaruiskeen juuri Vaconin miljonääreiltä.

Vaconin loppuvaiheen suurin yksittäinen omistaja kauppat. tohtori Jari Koskinen on monessa mukana, ja yksi suurista yrityshankkeista on Icon Kiinteistörahastot Oy. Se mainostaa itseään yhtenä Suomen viime vuosien tuottavimpana kiinteistösijoitusyhtiönä.

Vuotuista tuottoa se on maksanut 6–7 prosenttia. Samoilla markkinoilla ovat myös konsernijohtaja Ari Tyynismaan johtaman Wasaconin ympärille muodostetut kiinteistörahastot.

Esimerkiksi Wasagroup Fund 1 maksoi sijoittajilleen viime vuodelta yli 8 prosentin tuoton.

Vaasalainen toimittaja

Kommentoi