Komeronatsit ja narsistit

Jalkapalloilija Christopher Samba siirtyi talvella Englannista Dagestaniin. Kongolainen puolustaja ei ollut ensimmäinen huippupelaaja, jonka upporikas FC Anzhi Makhachkala on palkannut. Venäjän liigassa pelaavan Anzhin riveihin ostettu kamerunilainen Samuel Eto'o ansaitsee yli 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Christopher Samballe venäläinen arki on paljastunut muuksikin kuin pitkäksi numerosarjaksi palkkakuitissa. Moskovassa vierasottelun aikana kotijoukkue Lokomotivin VIP-aitiosta heitettiin Samban jalkoihin banaani.

Heitto on tulkittu rasistiseksi teoksi, minkä vuoksi moskovalaisseuralle on tulossa vähintään 10000 dollarin sakkorangaistus.

Myös suomalaisessa urheilussa rasismille on asetettu nollatoleranssi. Rasistista käytöstä ei sallita ollenkaan, ei pelaajilta eikä yleisöltä. Rasismiin verrattavia heittoja ovat myös kenttien klassikot eli homoksi nimittelyt.

Näin on siis teoriassa. Tuomareista kuitenkin riippuu, jääkö nollatoleranssista puhuminen vain yleiseksi hurskasteluksi.

Saako toista ihmistä nimitellä ilman seurauksia narsistiksi, psykopaatiksi tai hulluksi? Lääkärilehti kysyi asiaa oikeusoppineilta, koska oikeuspsykiatriaan viittaavat termit yleistyvät yleisönosastoissa ja keskustelupalstoilla.

Kunnianloukkaus voi toteutua, kun ihmisestä esitetään valheellinen tieto tai vihjaus, joka voi tuottaa vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa. Viestintäoikeuden dosentin Päivi Tiilikan mukaan tuomioistuin miettii aina tapauskohtaisesti, onko kysymyksessä tosiasiaväite vai arvoarvostelma. Ensin mainittu on tuomittavampi kuin jälkimmäinen.

Sananmukaisesti tulkittuna siis toisen ihmisen nimittely homoksi on kunnianloukkaus, jos asianomainen ei ole homo. Miten homous tai heterous todistetaan oikeudessa? Toisaalta homoksi nimittely voi tuottaa vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa myös silloin, kun väite on tosi. Ei banaanikaan ole rasistinen ennen kuin ihminen toiminnallaan tekee siitä sellaisen.

Päivi Tiilikan mielestä esimerkiksi poliitikkojen on kestettävä kovaa kieltä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan poliitikkoa voi kutsua idiootiksi tai komeronatsiksi, jos nimittely liittyy poliitikon toimiin.

Julkisen Sanan Neuvostossa istuva lääkäri Ulla Ahlmén-Laiho on eri mieltä. "Psykiatrinen terminologia ja jonkun henkilön mielenterveyden kyseenalaistaminen julkisuudessa on mielestäni aina loukkaavaa", hän toteaa Lääkärilehden haastattelussa.

Narsismi on ongelmallinen termi, koska se ei kuulu suomalaiseen tautiluokitukseen. Narsistiksi nimittely ei siis ole tosiasiaväite vaan arvoarvostelma. Todellisten asiantuntijoiden etiikkaan eivät kuitenkaan kuulu julkiset luonnearviot, huomauttaa psykiatrian professori Jyrki Korkeila. Tieteelliseltä kuulostavien termien käyttäminen ei tee maallikosta asiantuntijaa. Maallikon on syytä käyttää maallikon kieltä: narsistiselta vaikuttava ihminen on yksinkertaisesti ilkeä tai piittaamaton.

Mitä meistä kertoo se, että törkypuheiden lainopillisia vivahteita pohditaan jo arvovaltaisissa lääketieteen julkaisuissakin?

Ehkä meidän on vain kestettävä tämä löysä nimittely, jonka lähteitä ovat sosiaalinen media ja sen rikkaruohojen hyödyntäjät. Lääketieteen siedätyshoitokin tähtää siihen, että vähä vähältä altistuessaan ihminen kehittää luonnollisen sietokyvyn allergeenia kohtaan.

MARKKU KULMALA

Kirjoittaja on Ilkan toimittaja.