Lakeuden Risti ja Kekkosen vaali

Lakeuden Risti juhlii 50 vuottaan. Kirkosta tehtiin iso, koska siitä piti tulla Seinäjoen hiippakunnan tuomiokirkko. Piispanistuin meni kuitenkin Lapualle. Miksi, selvitti Markus Aaltonen kirjassaan "Näkyyhän se varmasti Lapualle" (2004).


Tärkein Lapuan voiton "juonija" oli tunnetusti Kustaa Tiitu, Kekkosen vankka tukija. Mutta jospa siihen liittyi myös lupaus ylimääräisestä lapualaisesta valitsijamies-äänestä UKK:lle 1956. Tällaista väläytti Aaltonen UKK-seuran esitelmässään maanantaina.

Kekkonen kertoi lähipiirilleen 1974 (Juhani Suomi, Kuningastie, s. 499), kuinka Niilo Kosola oli näyttänyt vaalitoimitusta johtaneelle Kekkoselle vaalilippunsa, jossa luki Kekkonen. UKK kertoi sen vaimolleen ja pojalleen ja pani tiedon suljettuun kuoreen. 18 vuoteen siitä ei kukaan muu tiennyt.

Kosola kielsi asian 1974. Kuinka oli, on vaikea tietää. Mahtaako hänen jälkeenjääneissä papereissaan olla jotakin valaisevaa?

Kekkosen kertoma on uskottavampi, koska hänellä olisi ollut vähemmän syytä poiketa totuudesta. Kosolahan oli arvostellut voimallisin ilmaisuin Kekkosta pyrkiessään Tuomiojan valitsijamieheksi, joten tällainen äänestystieto olisi ollut hänelle varsin kiusallinen.

Saattoi piispanistuin olla lapualaiselle niin arvokas, että siitä kannatti äänensä luvata. Ja parempaahan hän äänesti.

Hyvin kävi Suomelle, kun Kekkonen voitti. Eikä huonosti Seinäjoellekaan vaikka Lapua voitti. Lakeuden Risti ei ole yhtään liian suuri-mahtava Matteus-passiokin täytti sen äsken ääriään myöten.

Eiköhän sama toistu 11.4., kun Lapuan piispa siellä juhlamessussa saarnaa.

KARI HOKKANEN

Luetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa