Kolumni: Muistatko vielä Jouppiin kaavaillun Ikean ja Lapuan Ideaparkin? Yli 10 vuoden väännön jälkeen Joupissa avaa ostosparatiisi – Ratkaiseva neuvottelu pari vuotta sitten muutti suunnan

”Hienoa, että projekti on maalissa!” Näin totesi Suomen kauppakeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Johanna Aho, kun juttelin hänen kanssaan kauppakeskusten näkymistä ja Seinäjoen Ideaparkista. Hän muisti vuosien takaiset suunnitelmat ja pettymykset Lakeuden Ankkurista, jotka vaihtuivat yllättäen Ideaparkin tuloon. Hän muisti myös mutkat päätöksenteossa, mutta nyt ollaan tässä: Seinäjoen Ideaparkin avajaisia juhlitaan parin päivän päästä, hurraa!

Reippaan vuosikymmenen aikana on julkaistu kymmeniä ja kymmeniä juttuja kauppakeskuksen tulosta Jouppiin. Sen piti ensin olla Lakeuden Ankkuri, josta tehtiin ensimmäinen juttu arkistomme mukaan huhtikuussa 2008. Kuinka ollakaan otsikkona komeilee ”Seinäjoelle suunnitellaan Ideaparkia suurempaa kauppakeskusta” (Ilkka 26.4.2008).

Vuonna 2011 kerroimme, kuinka Lapuan Ideapark ei horjuta Kauppa-Joupin rakentajia (17.3.). Pari vuotta myöhemmin otsikko julisti, että kauppakeskus rakennetaan Jouppiin ilman Ikeaakin (27.6.2013). Vuonna 2016 Ankkurin kohtalo oli jo tapetilla (Ilkka 15.10.) ja pian kerrottiinkin Ideaparkin tulosta (18.10.).

Vuoden 2016 lokakuussa jännitysnäytelmästä tahkottiin juttuja lähes päivittäin. Tuleeko Seinäjoelle Ankkuri vai Ideapark, oli kiihkeimmässä vaiheessa kaikkien huulilla. 24.10.2016 Joupin pellot olivat valtuuston valinkauhassa ja Lakeuden Ankkuri sai lisäaikaa kaupungilta.

Vielä alkuvuodesta 2017 Ankkuri eteni vaaditussa aikataulussa (10.3.), mutta jo kesäkuun lopussa hanke olikin taas jäissä, kun YIT vetäytyi siitä (Ilkka 27.6.). Heinäkuun alussa yllätys, yllätys, Ideapark-neuvottelut jatkuivat ja Sukarikin saapui Brysselistä paikalle (1.7.). Elokuun lopussa Seinäjoen kaupunki ja Sukari Invest Oy allekirjoittivat esisopimuksen ja valmista kaavailtiin olevan ehkä jo jouluna 2019 (30.8.2017). Muistan elävästi etusivulla olleen kuvan tästä jutusta. Siinä Ideaparkin Toivo Sukari ja Tuomas Henttula viittovat Kantatie 67:n varressa pellolle, että tuohon se tulee.

Esisopimuksen allekirjoittamisesta alkoi aikakausi, jolloin seurattiin Ideaparkin suunnitelmien etenemistä. Heinäkuussa 2018 voitiin jo kertoa, että kauppakeskuksen rakentumista ei estä enää mikään (12.7.). Syyskuussa julkistettiin ensimmäisen kerran liuta uusia toimijoita, jotka jalkautuvat Seinäjoelle Ideaparkin myötä (21.9.).

Tänä vuonna on seurattu tiiviisti kauppakeskuksen rakentamisen etenemistä. On kerrottu ongelmista ja harppauksista eteenpäin, uusista liikkeistä on raportoitu sitä mukaa, kun niistä on tihkunut tietoa. Toisaalta on raportoitu myös huolesta, mitä kaupungin keskustalle tapahtuu sen jälkeen, kun kauppakeskus avautuu.

Suomen kauppakeskusyhdistyksen toiminnanjohtajan mukaan kauppakeskuksilla pyyhkii hyvin ja ne uskovat toimialan tulevaisuuteen. Hän avaa näkymiä lehdessämme tänään. Helsingissä avattiin vasta Tripla ja outlet-keskus, jotka ovat vetäneet paljon väkeä. Tuttavaperhe kävi molemmissa pyhäinpäiväviikonloppuna ja ruuhka oli niin valtaisa, ettei ainakaan Pasilan ostosparatiisiin ole kuulemma hetkeen asiaa. Pääkaupunkiseudulla ihmismassat ovat tietysti eri luokkaa kuin täällä, mutta en usko, että Ideaparkin käytävät tulevat kaikumaan tyhjyyttään, kun avajaishuuma on ohi ja arki alkaa.

Kommentoi