Murhavuoresta Karhuvuori

Uusien asuntoalueiden nimet herättävät keskustelua. Nimien tulisi kertoa jotain alueen historiasta, sen erityispiirteistä. Usein kuitenkin maiskutellaan miltä nimi tuntuu sinne muuttoa suunnittelevasta.

Seinäjoen Jouppilanvuoren tuntumaan on rakentunut komea asuntoalue, joka sai nimekseen Kultavuori. Nimeksi esitettiin myös Satumaata ja kaduiksi tangojen nimiä, jotta Seinäjoen tangokaupungin ilme olisi saatu esiin myös katujen kautta.

Kultavuori on asuntoalueen kupeessa, joten tällä kertaa käytännöllisyys nimiasiassa voitti.

Nurmon Hyllykallion vetovoimaisen asuntoalueen kilpailijaksi ryhdyttiin 70-luvulla Seinäjoella rakentamaan Kasperin asuntoaluetta. Suunnittelija Heikki S. von Hertzen ehdotti nimeksi Seinäjoen Tapiolaa, mutta valmiutta rohkeaan ratkaisuun ei ollut.

Asuntoalueen nimeksi hyväksyttiin Kasperi Haapamäen radan varrella sijainneen Kasperin mökin mukaan. Vaatimattomuus kaunistaa, perusteltiin!

Hyvin on Kasperikin tehtävänsä hoitanut ja alue on kasvanut Hallilanvuoren kupeessa moderneiksi Hallilanvuoren ja Pajuluoman asuntoalueiksi.

Entisen Nurmon alueelle Murhavuoren läheisyyteen ja ympärille on nousemassa upea asuntoalue. Itsestään selvää olisi ollut, että asuntoalueen nimeksi olisi pitänyt laittaa Murhavuoren asuntoalue, mutta alueen markkinoijille nimi ei kelvannut. Nimeksi tuli Karhuvuoren asuntoalue, jonka keskelle Murhavuori luo viihtyisyyttä.

Piti oikein mennä paikan päälle ihmettelemään. Huomasin vaipuvani ajatuksiin…

Kun pikkupoikana tein ensimmäiset ladut Keski-Nurmon Aution kylästä Murhavuorelle, mielessä liikkuivat monet huhut, joita Murhavuori kätki sisäänsä. Kuka oli murhaaja? Olivatko venäläiset sotilaat murhien takana?

Mutta pian Murhakorven jälkeen Murhavuori oli edessä mielenkiintoisena ja kutsuvana. Vaikka matkaa vuorelle kertyi vain kolmisen kilometriä, tuntui se pitkältä.

Suksentekijä Korven sivakat painuivat joskus syvällekin pehmeään lumeen. Murhavuoren korkeimmalta kohdalta ladut sitten kaartoivat takaisin.

Vähitellen Murhavuoren mäet tulivat yhä tärkeämmiksi. Kun kilpahiihto vähitellen lyseon pojalta muuttui harrastukseksi, Murhavuoren merkitys juoksukunnon kohottajana lisääntyi.

Murhavuorelle johti metsätie ja polkuja, joita pitkin oli hyvä juosta. Kimmoisa maasto tuli välillä kosteammaksi; sai pysähtyä ja venytellä metsän siimeksessä.

Murhavuoren kupeelle johti tasainen juntu, jota jykevien mäntyjen juuret verhosivat. Piti olla valppaana, ettei niihin kompastunut.

Murhavuori on ollut minulle lapsuuden ja nuoruusvuosien kiehtova kohde, hiihto-ja juoksukunnon kohottaja. Samalla sen nimeen kätkeytyi jotain salaperäistä, verhottua tietoa menneisyydestä.

Tänään Murhavuori on erinomainen kuntoliikunnan ja retkeilyn kohde asuntoalueiden sydämessä. Kun astelin Murhavuorelta Kertunlaaksoon, ajattelin itsekseni: "Murha ei vanhene koskaan, mutta Murhavuorta ympäröivät omakotitalot kätkevät vähitellen alleen ja unohduksiin Murhavuoren haamut!"

Ilmari Ylä-Autio

Kirjoittaja on seinäjokelainen lakimies ja liikuntaneuvos