Nuoretko tappavat talkooperinteen?

Talkooperinne kuolee ja se on nuorten syy. Erityisesti syy on nuorten miesten, jotka notkuvat kaikki illat tietokonetuoleissaan sotapelejä pelaten ja nettiä selaten. Talkootyö ei kiinnosta heitä, ja suurin syy siihen on se, että siitä ei makseta palkkaa. Tähän rankasti yleistävään päätelmään päädytään useimmiten, kun vanhat miehet keskustelevat siitä miksi talkoissa ei juuri nuoria miehiä näy.

Joitain kertoja tämän päätelmän kuulleena nuorena miehenä tahdon itsekin esittää oman yleistävän päätelmäni vanhoista miehistä.

Kun vanhat miehet olivat nuoria miehiä, heistä suurin osa oli maatöissä. He heräsivät aamutuimaan ja tekivät päivän työt. Töiden jälkeen he menivät kotiin, jossa heitä odotti vaimon siivoama koti ja ruoka valmiina pöydässä. Lastenhoito ja kotityöt olivat naisväen vastuulla, joten illalla he olivat vapaita tekemään mitä tahansa. Joskus he urheilivat, mutta useimmiten he lähtivät talkoisiin.

Yleistykseni taisi mennä rankasti metsään? Onhan niin, että vanhat ja nuoret miehet tarkastelevat maailman muuttumista molemmat omista näkökulmistaan.

Työnjako kodeissa ei kuitenkaan ole enää samanlainen kuin vanhojen miesten ollessa nuoria miehiä.

En ole perheellinen nuori mies, mutta väitän silti tietäväni jotain siitä todellisuudesta. Jos kolmen lapsen isä ilmoittaa armaalleen, että aikoo viettää seuraavan viikon rakennustyömaalla talkootöitä tehden, saattaa asiasta viritä hieman erimielisyyksiä. Jos kökkätöitä riittää useammalle viikolle vuoden mittaan, astuu avioero keinovalikoimaan nuoren miehen talkoovapaiden rajoittamiseksi.

Talkooperinteen kuoleminen onkin siis nuorten naisten vika? En usko siihen. Aika on eri ja niin ovat ajatuksetkin. Nuoret miehet ja naiset eivät enää ajattele keskinäisestä työnjaostaan samalla tavalla kuin ennen. Molemmilla on yhtäläinen oikeus käydä töissä ja harrastuksissa. Samoin on yhtäläinen velvollisuus kotitöiden ja lasten hoitamisesta. Leipätyökin on muuttunut. Fyysisesti se on monesti kevyttä, mutta henkisestä kuormituksesta ei voi sanoa samaa. Monen nuoren miehen ja naisen työt seuraavat kotiin. Hälyttävän monella nuorella ei ole töitä ollenkaan. Työttömyys uuvuttaa ja syrjäyttää.

Ei ole totta, etteivät nuoret miehet ja naiset tekisi talkootöitä ollenkaan. Ajan kuluessa talkootyön tekeminen on muuttunut. Talkoissa ei aina enää käytetä sirkkeliä, porakonetta ja vasaraa. Talkoita voi tehdä myös kotikoneen ääressä ja netissä. Moni nuori mies tai nuori nainen päivittää talkootyönä vaikkapa jonkin yhdistyksen nettisivuja tai tekee grafiikkaa tai muuta markkinointimateriaalia jollekin talkootyönä järjestettävälle tapahtumalle.

Vanhojen miesten taito on heidän nuoruuden aikaansa leimaavasti rakentaminen ja käsillä tekeminen. Nuoret miehet ovat myös kiinni ajassaan. He käyttävät oman aikansa työkaluja.

Kaikki kunnia vanhoille miehille ja naisille, jotka ovat tehneet pyyteettömästi talkootöitä koko ikänsä. Ilman heitä ei vietettäisi esimerkiksi viikonloppuna Lapualla herättäjäjuhlia. Sama pätee moneen muuhun juhlaan ja tapahtumaan.

Itse uskon kuitenkin, että nuoret miehet osallistuvat myös perinteisiin talkoisiin sitten kun ehtivät. Viimeistään sitten, kun heistä on tullut vanhoja miehiä.

IIRO KANGAS

Kirjoittaja on toimittaja.Luetuimmat kolumnit