Oma ydinaseeton vyöhyke oli Juicen kansallinen etu

Ulkoministeriö on käynyt taistoon Suomen lähes 80 suurlähetystön puolesta. Uusin puolustettava on juuri avattu Kazakstanin Astanassa. Ulkoministeri Alexander Stubb ja alivaltiosihteeri Pertti Torstila puolustavat lähetystöjä "kansallisella edulla".


Sepä onkin oiva perustelu tuo kansallinen etu. Jo Urho Kekkonen kaivoi sanavarastostaan ilmaisun, kun piti puolustella jotain tunteita nostattavaa hanketta. Kansallinen etu on yhtä väljä ja käyttökelpoinen sanapari politiikassa kuin yleiset syyt konsanaan.

Googlesta rävähtää 69 000 esimerkkiä, kun painaa kansallisen edun esiin. Kirjo on suuri.

Myös yksilöllä voi olla oma kansallinen etunsa. Juice Leskisen kansallinen etu eli ydinaseeton vyöhyke käsitti oman puutarhan. Entisestä kansanedustajasta Kalevi Lammisesta kiersi tarina, että mies haluaa Naton henkilöjäseneksi. Siinä henkilökohtaista kansallista etua kerrakseen. Jos joku tätä lukee, niin voi miettiä itsensä kannalta tärkeintä kansallista etua.

Kansallinen etu on kuin työrauhan vaatiminen. Jos ei mitään muuta perustelua keksitä, niin kaivataan työrauhaa. Annetaan nyt urheilijoille työrauha, kajahti Vancouverista, kun oikein huonosti meni. Jos joku vaatii julkisuudessa työrauhaa, on syytä olla varpaillaan. Asiat ovat menossa huonoon suuntaan.