Päivystävä dosentti - halloota

Dosentti Taru Leppänen kritisoi rankasti Maamme-laulua ja Lippulaulua. Osansa saavat myös maakuntalaulut.

Sukupuolentutkimuksen mukaan laulut voivat edistää vihapuheita ja niissä on hänen mukaansa korostettua kansallisuutta, miehisyyttä ja väkivaltaa: Oi maamme Suomi synnyinmaa/soi sana kultainen/ei laaksoa, ei kukkulaa/ei vettä rantaa rakkaampaa/kuin kotimaa tää pohjoinen/maa kallis isien.

Voi jukra. Maa kallis isien. Venäjällä puhutaan mielellään muuten Äiti-Venäjästä, ei isänmaasta. Dosentin mielestä varmaankin se olisi parempi. Ja itseasiassa mehän olimme aika lähellä sitä tilannetta tässä muutama sukupolvi sitten.

Olisikohan ollut mukavampi puhua ja laulaa Äiti-Venäjästä täälläkin kuin Suomesta Isänmaana.

Kuuluukohan tohtori, dosentti Taru Leppänen niihin kuuluisiin yliopistojen päivystäviin dosentteihin, joilta tiedotusvälineet saivat ja saavat vieläkin lausuntoja asiaan kuin asiaan. Lausunnonanto-oikeus ja -velvollisuus annettiin dosenttien hoidettavaksi kun professorit eivät halunneet olla kaikkitietäviä.

Kurikkalaiset opettajat (Ilta-Sanomat) ovat naureskelleet koko dosenttilausunnolle. Monet ovat kauhistelleet.

Ainakin minä olen äärimmäisen ylpeä kun saan nostaa siniristilipun salkoon. Jos osaisin ja kehtaisin niin kajauttaisin siinä samassa mielelläni Maamme-laulunkin. Enkä taatusti harrasta vihapuhetta enkä tunnustaudu millään lailla rasistiksi tai sotahulluksi tai väkivallan kannattajaksi.

Suvivirsikin onjoutunut näiden kaikkitietävien "tasa-arvo-dosenttien ja intoilijoiden" hampaisiin. Saman koki aikoinaan Enkeli taivaan laulukin. Molemmat Suomen kansan rakastamat laulut kuulemma sortivat eriuskontoisia ja aiheuttivat mielipahaa - ja vihapuhetta. Voi, voi meitä.

Herää kysymys onko meidän ns. sivistyneistömme todella niin epävarma itsestään ja mielipiteistään ja tunteistaan, että pitää etsiä kaikenmaailman temppuja suomalaisuuden karsimiseen tässä globaalissa EU-maailmassa.

Ei EU ole kansallislauluja kieltämässä. En ainakaan ole kuullut. Miten kävisi vaikkapa Marseljeesin, jos suomalaiset dosentit pääsisivät niitä ronkkimaan.

Kari Suomalainen piirsi aikoinaan Hesariin pilakuvan, jossa Fredrik Pacius tiukkasi poliitikoilta, että mitä vikaa hänen biisissään (Maamme-laulu) oikein on. Vastausta ei kuulunut. Nyt se on saatu - se aiheuttaa vihapuheita, korostaa miehisyyttä ja väkivaltaa ja ties mitä.

Tamperelaisten lopultakin saama ministeri Jukka Gustafsson (sd.) puolustaa Maamme-laulua suunnilleen näin: "Se on arvokas ja tärkeä laulu, eikä sillä ole mitään tekemistä liiallisen nationalismin kanssa."

Suomalainen sivistyneistö - yliopistojen tietoviisaat - ovat hyvää vauhtia eriytymässä todellisesta elämästä. Eurooppaan kuuluu oleellisena osana suomalaisuus. Ihan siinä kuin ranskalaisuus, ruotsalaisuus, virolaisuus jne.

Leppänen ehkä halusi kansallislauluista ja maakuntalauluista keskustelua vihapuhekannalta. Dosenttina hänen olisi pitänyt tietää mihin asia päätyy.

Meillä on hyvä syy olla Maamme-laulusta ja Suomesta ylpeitä.

Markku Leiwo

Kirjoittaja on Eparin päätoimittaja.


Luetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa