Pakolaistilanne vaatii laajaa yhteistyötä

Ennusteen mukaan turvapaikanhakijoita saapuu tänä vuonna Suomeen noin 30 000–35 000. Tarvitsemme laajaa yhteistyötä ja osallistumista, jotta selviämme tästä ja pystymme auttamaan apua tarvitsevia.

Kansainväliset sopimukset velvoittavat Suomea ja muita EU:n jäsenmaita vastaanottamaan turvapaikanhakijoita, jotka ovat kansainvälisen suojelun tarpeessa.

Pyrimme nopeuttamaan kaikkia turvapaikkahaunprosessin vaiheita. Esimerkiksi turvapaikkahakemukset ja hallinto-oikeuden valitukset on käsiteltävä nykyistä selvästi nopeammin ja maastapoistumisen on tapahduttava jouhevammin.

Oleskeluluvan saanee arviolta kolmannes. Kotouttamiseen on etsittävä uusia ja luovia keinoja. Keskeistä on, että maahanmuuttajien osaaminen tunnistetaan tehokkaasti ja heidät ohjataan koulutukseen, työhön tai näiden yhdistelmiin. Työkokeilua lisätään ja sähköisiä palveluita kehitetään.

Vastaanottokeskuksia on perustettu ympäri Suomea. Vaikka joitakin vastaanottokeskuksia aiotaan sulkea, samaan aikaan täytyy perustaa uusia.

Vastaanottokeskuksissa tunnelma on paikoin kiristynyt. Väkivaltaisuuksia on tapahtunut niin suomalaisten kuin turvapaikanhakijoiden toimesta keskuksissa ja niiden ulkopuolella. Kumpaakaan ei voi hyväksyä. Teemme kaiken mitä tarvitaan sisäisen turvallisuutemme ja yhteiskuntamme eheyden säilyttämiseksi.

Nyt meidän suomalaisten on löydettävä itsestämme perisuomalainen ominaisuus kääntää vaikeudet mahdollisuuksiksi. Vastaanottokeskusten hyviä käytäntöjä on levitettävä. Esimerkiksi Kauhavan vastaanottokeskuksen ja sen johtajan Ilkka Peuran esimerkki on vertaansa vailla. Kauhavan keskuksessa kaikilla turvapaikanhakijoilla on sekä vastuita että velvollisuuksia ja siellä kerrotaan suomalaisesta oikeusvaltiosta. Heille opetetaan myös, miten naisia ja lapsia kohdellaan. Kaikki halutaan pitää osallisena keskuksen toiminnan pyörittämisessä.

Pakolaistilanteen hallinnassa tarvitaan laajaa kansainvälistä ja kotimaista yhteistyötä. Olin viime sunnuntaina EU-maiden päämiesten ja Turkin huippukokouksessa Brysselissä. Kokouksen järjestämisestä sovittiin Maltalla marraskuussa pidetyssä kokouksessa, jossa aiheesta keskusteltiin yhdessä Afrikan maiden kanssa. Turkin kanssa keskustelu oli välttämätöntä. Heidän kanssa sovittiin konkreettisesta toimista pakolaistilanteen hallitsemiseksi. Sitoutuessaan yhteistyöhön Turkin kanssa, EU edellyttää Turkin täyttävän omat velvoitteensa rajavalvonnan tehostamiseksi ja niiden pakolaisten, jotka eivät ole kansainvälisen suojelun tarpeessa, palauttamiseksi lähtömaihin.

Turkkiin on tullut Syyrian kriisin vuoksi jo yli 2,5 miljoonaa pakolaista. Pakolaisvirrat ovat jatkuneet Turkista Kreikkaan, jonne on tullut yli 600 000 pakolaista tänä vuonna. Sieltä he jatkavat edelleen matkaansa Saksaan, Itävaltaan, Ruotsiin ja meille Suomeen – maihin, jotka ovat joutuneet kantamaan suhteellisesti raskaimman vastuun pakolaisista. Näin suuret pakolaismäärät asettavat vastaanottavat maat vaativaan asemaan. Tilanne ei ole helppo, ja siksi tarvitaan laajaa kansainvälistä yhteistyötä.

Juha Sipilä

Kirjoittaja on pääministeri ja keskustan puheenjohtaja.

Kommentoi


Luetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa