Perussuomalaiset 20 vuotta

Se oli näitä päiviä kaksikymmentä vuotta sitten, kun neljä lyttyyn lyötyä miestä päättivät mennä viikonlopuksi Saarijärven Kalmarin kylään tekemään surutyötä SMP: n kaatumisesta ja konkurssista. Sauna lämpesi ja makkaraa paistettiin, meni siinä muutama neuvoa-antavakin.

Oljenkorsi oli jäljellä.

Raimo Vistbacka oli valittu edelleen eduskuntaan, vaikka puolue oli kuollut alta. Itse olin tuolloin työttömyyskortistossa, SMP:n viimeinen puoluesihteeri. Viimeinen työtehtäväni oli antaa lopputili kouraan työtovereille ja sen jälkeen pesänhoitaja antoi minulle potkut.

Raimo Vistbacka, Urpo Leppänen, Kari J. Bärlund ja minä jauhettiin, muisteltiin, surtiin ja saunottiin.

Tuon reissun tuloksena päätimme perustaa uuden puolueen. Idea oli niillä edellytyksillä vähintään pähkähullu. Yhdistys perustettiin ja nimenkeruu alkoi. Viisituhatta nimeä saatiin kasaan parissa kuukaudessa.

Perussuomalaiset näki päivänvalon ja ensimmäinen puoluekokous pidettiin Kokkolassa samana syksynä. Sain kunnian olla tuon perustavan puoluekokouksen puheenjohtaja. Puolueen puheenjohtajaksi valittiin Raimo Vistbacka.

Olen puolueen jäsen numero kolme (3). Nyt meitä on kymmenisentuhatta. Kaikki alkaa jostakin.

Puolue on aikuisuuden kynnyksellä. Meillä on Turussa 20-vuotisjuhlat. Paikalle tulee reilusti toistatuhatta puolueen jäsentä.

Toivon näkeväni paikalla myös runsaasti pohjalaisia. Vaasan vaalipiiri, etelä- ja keskipohjalaiset pitivät puolueen pinnalla. Raimo Vistbacka valittiin uudestaan (ainoana) vuonna 1999. Olin jo silloin puolueen puheenjohtaja, mutta epäonnistuin ja jäin valitsematta eduskuntaan. Vuonna 2003 onnisti. Raimo Vistbacka, Tony Halme ja minut valittiin. Loppu on historiaa.

Kaksissa viime vaaleissa on jytkytetty. Puolue on hallituspuolue, jolla on 38 kansanedustajaa, neljä ministeriä, eduskunnan puhemies, lähes 1 200 kunnanvaltuutettua... Saimme viime vaaleissa yli 500 000 ääntä. Kuka olisi uskonut? Tämä on yhteisen työn tulos, jota kukaan ei voi viedä pois ja tyhjäksi tehdä.

Kannatus on kuitenkin ansaittava joka päivä, eikä politiikassa mikään ole pysyvää. Saavutettuja etuja ei ole ja äänet ja kannatus on aina haettava uudestaan. Tämä on oikein ja pitää huolen siitä, että vallan vedet virtaavat vapaasti.

Kritiikin osuus on vakio. Kun ei ole kannatusta, syytetään puheenjohtajaa ja muitakin, että homma ei ole hallussa. Ei ole kykyä, eikä karismaa.

Kun menee hyvin, ovat puheenjohtaja ja muu puoluejohto kovakorvaista, eivätkä enää kuuntele ja kuule. Molemmissa on sekä perää, että ei ole. Tätä hommaa on mahdotonta tehdä kaikkien mieliksi. Minä en edes yritä.

Valtiopäiväneuvos Raimo Vistbacka. Sinun ryhtisi piti vaikeina vuosina. Siksi juhlimme yhteistä kansanpuoluettamme Turussa.

Kun on kuusen kaataja, on oksan ottajia. Pohjanmaalla on aivan erityinen merkitys puolueellemme.

Timo Soini

Kirjoittaja on ulkoministeri ja Perussuomalaisten puheenjohtaja.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa