Pitsalaiva kyntää Gerbyn lahtea

Kaikilla hienoilla kaupungeilla on omat tunnuslaulunsa.

New Yorkista, Lontoosta ja Pariisista on tehty satoja kappaleita. Frank Sinatra hoiteli kaikki kolme: New York, New York, April in Paris ja London by Night.

Suomessa pääkaupunkimme Helsinki on innoittanut useita laulajia ja bändejä.

Helsinki-aiheisista lauluista mainittakoon esimerkiksi Keban Kesä Espalla, Sensuurin Hengissä läpi Helsingin, Tavaramarkkinoiden Kevät, J. Karjalaisen Yö kun saapuu Helsinkiin, Leevi & the Leavingsin Jos Helsinki on kaunis sekä Teuvo Lomanin Helsinki City Boy.

Tampereesta ovat laulaneet eniten Juice Leskinen ja Popeda. Matti Salminen puolestaan on levyttänyt kokonaisen albumin Turusta kertovia lauluja.

Entä Vaasa? Kai meidän kauniista kaupungistamme löytyy vuosikymmenten varrelta kymmeniä teemalauluja.

Valitettavasti ei.

Kaksi tunnetuinta Vaasa-laulua lienevät Vaasan marssi (Collan/Noponen) sekä Vaasalaiset on... homeperseitä (Jokinen).

Edellinen ei varsinaisesti kerro Vaasan kaupungista vaan Pohjanmaan rannikosta ja Etelä-Pohjanmaan lakeuksista.

Jälkimmäisessä kuvaillaan vähemmän mairittelevasti vaasalaisten intoa osallistua rock-konsertteihin ja muihin kultuuritapahtumiin.

Kun kirjoittaa googleen sanan vaasalaiset, tulee ensimmäisenä ehdotuksena juuri tuo Klamydian tekemän laulun lyriikka. Sanoitus pitää osittain paikkansa vielä 21 vuoden jälkeen.

Viime kesänä Vaskiluodossa järjestetyillä festareilla oli paljon hyviä artisteja, mutta suuri yleisö jäi kotiin.

Jotain on kuitenkin tapahtumassa. Rock-Werstaan viereen rakennetaan oikea rock-klubi, kunhan määrärahat ja piirustukset saadaan sovitettua yhteen.

Sitten Vaasassa on kansalliset mitat täyttävä esiintymispaikka: Club 18. On selvää, että se elävöittää ja inspiroi vaasalaista musiikkielämää.

Uusia Vaasa-biisejäkin on tullut, lähinnä Gerbystä. Autotalliräppiä vuosikaudet vääntäneet Setä Tamu ja Kuningas Pähkinä ottivat kaverikseen helsinkiläisen Stig Doggin ja tekivät alkavan kesän parhaan renkutuksen.

Tyttö sinä olet meritähti -kappale jyrää radioiden soittolistoilla, eikä ihme. Kertosäe uppoaa päähän kuin pakkasviima Präntöön sillalla, ja Rabben pitsalaivalla Gerbyn lahdella käytävistä bileistä kertova sanoitus on hulvattoman yliampuva.

Tamun ja Pähkinän tuotannossa Gerbyn kaupunginosa on hyvin katu-uskottava paikka, hip-hop -kulttuurin tyyssija, jossa tapahtuu kaikenlaista kiinnostavaa. Bling-bling!

Aikaisemmin ilmestynyt kappale Boom City on, jos mahdollista, jopa Meritähteäkin tarttuvampi kappale. Siinä Gerbyn tiikeri ja yön kunkku seikkailee länsirannikon helmen kaduilla ja kuppiloissa rautaisella itsevarmuudella.

Vaasalaisesta elämänmenosta ei ole musiikissa aikaisemmin kerrottu näin värikkäällä kielellä.

Ja se kiinnostaa. Uutinen vaasalaisten biisistä soittolistojen kärjessä oli Pohjalaisen verkkosivujen viikon luetuin sähke.

mikko kallionpää

Kirjoittaja on kaupunkitoimittajaLuetuimmat kolumnit