Saapasmaan epäonnen päivänä

Italiassa kosketellaan tänään paljon rautaesineitä. Raudan koskettaminen nimittäin tuo onnea, ja sitä tarvitaan, sillä perjantai 17. päivä tunnetaan saapasmaassa epäonnen päivänä.

Numerolla 17 on italialaisille sama merkitys kuin numerolla 13 monien muiden maiden asukkaille. Numero sai kolkon kaiun jo keskiajalla, kun latinaa huonosti osanneet ihmiset sekoittivat roomalaisiin hautakiviin kirjoitetun VIXI eli Olen elänyt -lauseen roomalaiseen numeroon XVII.

Vaikka taikausko on vähentynyt koulutustason parantuessa, se kuuluu kulttuuriin erityisesti mitä etelämmäksi mennään. Onnenamuletteihin tottuu jo vauvana. Vastasyntynyt puetaan aivan ensimmäiseksi silkkiseen ”onnenpaitaan”, camicino della fortunaan , jonka on tarkoitus kiertää suvussa tuomassa onnea kaikille vastasyntyneille.

Toinen suosittu lahja vauvalle on hyvää onnea tuova pieni kultainen tai korallista tehty sarvi. Sarvia näkee aikuisilla myös punaisesta muovista tehtynä versiona.

Muinaisia roomalaisia voi syyttää tästäkin riitistä. Onnea tuova sarvi on kristittyjen siistimä versio antiikin aikoina palvotun Priapoksen eli hedelmällisyyden jumalan symbolina käytetystä falloksesta.

Antiikin kulttuuri vaikuttaa monin tavoin nyky-Italiassakin. Vaikka muualta tulleen on helppo hymähtää taikauskoisille hömpötyksille, uskomuksiin on usein yllättävän looginen syy.

Kaikki italialaiset ja täällä pitempään asuneet tietävät, että suolan ja öljyn kaatuminen pöydälle tuottaa epäonnea. Syy uskomukseen on yksinkertainen: suola ja öljy ovat olleet pitkään arvokkaita tuotteita, joten niiden tuhlaamista on pidetty todella huonona onnena. Jos kuitenkin kömpelyyksissään sattuu jompaa kumpaa kaatamaan, vahinko voidaan onneksi korjata heittämällä hippunen suolaa olan yli tai ripottelemalla sitä öljyläikän päälle.

Italialaiseen kulttuurin liittyy myös tapoja, joita ulkomaalaisenkin on syytä noudattaa, vaikka taikauskolle naureskelisikin. Syntymäpäiväonnittelut etukäteen ovat kiellettyjä. Ne nimittäin tuottavat epäonnea siinä missä syntymäpäivän juhliminen ennen aikojaan. Muutenkaan Italiassa ei ole tapana toivottaa onnea koitoksiin, vaan yleisin tapa houkutella onnea epäonnen sijaan on toivottaa esimerkiksi tenttiin menevä ”suden suuhun”, in bocca al lupo .

Kukkia lahjoitetaan aina pariton määrä, kun taas nenäliinojen antaminen lahjaksi on syytä unohtaa kokonaan. Nästyyki kun tarkoittaa varmoja itkun aiheita. Myös puukkojen, neulojen tai muiden terävien esineiden lahjoittamista pitäisi välttää.

Jos sellaisen kuitenkin on sattunut antamaan lahjaksi, kannattaa hyväksyä mukisematta, jos lahjan saaja antaa vastalahjaksi joko kolikon tai pistää neulalla antajaa. Tällä tavoin ystävyys on pelastettu, kun esine onkin ostettu eikä saatu lahjaksi.

Minä ja mieheni pidämme taikauskoa höpötyksenä. Tämä päivä on vain yksi monien joukossa, mutta taidan silti ylittää kadun tavallistakin varovaisemmin.

Näyttelijä Eduardo De Filippon sanoin: ”Taikauskoisuus kertoo typeryydestä, mutta sen huomiotta jättäminen voi tuottaa epäonnea.”

Vera Vala

Kirjoittaja on Seinäjoelta kotoisin oleva kirjailija, joka asuu Italiassa.


Luetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa