Sinustakin jalkapalloagentti?

Jalkapalloagentin työhön kuuluu mm. edustamansa pelaajan etujen valvominen. Kun pelaaja on vaihtamassa joukkuetta, jalkapalloagentin kuuluu edustaa häntä neuvotteluissa.

Pääsääntöisesti agentilla pitäisi olla tarvittavat lisenssit ammattinsa harjoittamiseen ja että hän ymmärtää tietyt etiikkakoodit ja on läpikäynyt tutkinnot.

Fifan agenttitutkinnon läpikäyneet ovat kaikki suorittaneet hyvin vaativat ja kalliit tutkinnot saadakseen lisenssinsä. Näin ollen Fifa-agentteja arvostetaan muita korkeammalle, kun seurat ja pelaajat tietävät, että he ovat osaavia ja vakavasti otettavia.

Asiat ovat kuitenkin muuttumassa huonompaan suuntaan.

Jos olet joskus haaveillut kyseisestä ammatista, niin nyt haaveen voi jopa toteuttaa. Nimittäin enää et tarvitse Fifa-lisenssiä, eli voit siis vaikka tästä päivästä lähtien kutsua itsesi jalkapalloagentiksi, jos niin haluat.

Toisin sanoen rakas äitini voisi edustaa naapurin poikaa neuvotteluissa ilman minkäänlaista tietämystä juridisista saati jalkapalloon liittyvistä asioista.

Nyt kun kuka tahansa voisi edustaa ketä tahansa ja toimia välikätenä seurojen ja lupaavien pelaajien kesken, moni pelkää, että alalle tulee liikaa epäammattimaisia pelureita, jotka ajavat omia etujaan pelaajien etujen sijasta.

Agenttialan liikevaihto on satoja miljoonia euroja vuositasolla, ja on sanomattakin selvää, että myös tällä alalla on epärehellisiä ihmisiä. Agenttialan maine ei ole koskaan ollut niitä kaikkein parhaita, johtuen juuri siitä murto-osasta, joka väärinkäyttää asemaansa ja huijaa seuroja ja pelaajia.

Lisenssivaatimuksen poistolla halutaan kätkeä kyseistä ongelmaa, jotta Fifa saisi enemmän läpinäkyvyyttä alalle. Mielestäni päätöksen vaikutus on täysin päinvastainen.

Olen viisi viime vuotta tehnyt yhteistyötä Fifa-agenttien Martin Dahlinin ja Jonas Virmolan kanssa. Dahlin oli kantava voima Ruotsin MM-pronssijoukkueessa -94 ja on entinen Valio- ja Bundesliiga pelaaja. Virmola on myös entinen ammattilaispelaaja Ruotsissa ja ulkomailla. Hän oli myös apuvalmentajani, kun pelasin Halmstad BK:ssa.

Tärkeää siinä vaiheessa, kun valitsin agenttini oli miltä heidän kontaktiverkostonsa näytti ja miten se auttaisi minua löytämään seuran, joka sopisi minulle.

Yhtä tärkeää minulle oli mitä tapahtuu neuvotteluiden välillä.

Valitsin Martinin ja Jonaksen myös siksi että luotan heihin ja he antavat minulle sitä tarvittavaa ekstraa, vaikka heidän ei periaatteessa tarvitsisi.

He tulevat tervehtimään minua, olin sitten missä tahansa päin maailmaa. He analysoivat peliäni ja antavat palautetta. Kuuntelen heitä ja usein keskustelemme hyvin yksityiskohtaisesti jalkapallosta.

He tietävät miten ajattelen. Heistä onkin tulleet enemmän mentoreita kuin agentteja minulle.

Jalkapalloagentit lupaavat usein liikaa, että pelaaja allekirjoittaisi sopimuksen juuri heidän kanssaan. Ja nyt kun kaikki yhtäkkiä saavatkin olla jalkapalloagenttina niin pelkään pelaajien puolesta.

Toivon kaikkien nuorien lupauksien valitsevan ihmiset, joihin he voivat luottaa. Ainakin yksi sellainen, joka on pelaajan puolella eikä hänellä ole oma lehmä ojassa.

TIM SPARV

Kirjoittaja on Oravaisista lähtöisin oleva jalkapalloilija, joka pelaa ammatikseen Tanskassa

KommentoiLuetuimmat kolumnit