Soini siivoaa natseja puolueestaan

Timo Soini on viitoittanut puolueensa lähitulevaisuuden: vähintään jytkyn tasoinen vaalitulos ja sen jälkeen hallitukseen.

Nyt näyttää siltä, että suunnitelma on realistinen. Gallupien mukaan kannatus on vakiintunut. Kukaan ei enää epäile Soinin saavan jalkeille kykenevää ministerijoukkuetta. Mediankin suhtautuminen on muuttunut asiallisemmaksi samaa tahtia kuin puolue itse on asiallistunut. Nuorkokoomuksen marssi äärioikealle ja vihervasemmiston tempaukset – kuten Arhinmäen homolipun liehutus MM-katsomossa Moskovassa tai suomalaisnaisen osallistuminen venäläisen öljynporauslautan merirosvoiluun Jäämerellä – ovat saaneet Soinin näyttämään maltilliselta valtiomieheltä.

Aivan kaikille uusi suunta ei sovi. Muukalais- ja ryssävihalla kannatusta hakevia on paljon sekä PS:n sisällä että liepeillä.

Soini on valinnan edessä. Ääriporukka oli viime jytkyssä tärkeä ääntenlisä, mutta nyt se saattaa tukkia tietä eteenpäin.

Jo edellisvaalien edellä Soinia arvelutti rasismilla ratsastaneen Jussi Halla-ahon ehdokkuus. Eurovaaleihin häntä ei päästetty, mutta eduskuntavaaleista ei suosittua tiedemiestä tohdittu torjua.

Tuore kansanedustaja pääsi hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi. Siitä hän joutui väistymään ja antamaan paikkansa ”soinilaiselle”. Se jurnutti ryhmän jyrkkiä, kuten myös heikäläisten jyrääminen puoluekokouksessa. Kapinamieli kytee.

Yksi äänekkäimmistä halla-aholaisista, James Hirvisaari, ajoi itsensä nurkkaan ihasteltuaan tukimiehensä Seppo Lehdon natsitervehdystä eduskuntatalossa. Heinäluomalta tuli nuhteet ja Soinilta myrkyllisten haukkujen saattelemat potkut.

Hirvisaaren tueksi ei ole kuultu ryhmästä samanlaisia protesteja kuin Halla-ahoa syrjäytettäessä.

Mutta kannattajissa, muissakin kuin Hirvisaarta äänestäneissä, on paljon sellaisia, joita maltillistunut Soini ei tyydytä.

Lähiviikot näyttävät, nostavatko perussuomalaisissa toimivat fasismiin kallistuvat ääntään.

Heitä on kuntatasolla aika paljon. Taannoisen IKL-puolueen entinen puheenjohtajakin vaikuttaa Ilmajoen valtuustossa.

Heistä on kiinnostunut myös kokoomus. Lapualainen eurovaaliehdokas esiintyi niin räväkästi, että puolueensa maineesta huolestunut Katainen joutui puuttumaan asiaan. Lapuanliikkeen muistoa on ehtinyt kokoomusnuorten uusi puheenjohtajakin helkytellä.

Tamperelainen uusnatsi Seppo Lehto on sama mies, jonka MTV:n uutiset veti tammikuussa 1994, juuri presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen alla julistamaan, kuinka Paavo Väyrynen olisi tilannut Venäjän suurlähetystöltä nootin.

Väyrysellä ei ollut mitään tekemistä sen kanssa, ja kohuttu ”noottikin” oli tavanomaista diplomaattista kanssakäymistä. Mutta kun tilaisuus tarjoutui, Väyrystä vihaava ja valinnasta huolestunut media tarttui siihen. Se ilmeisesti vaikutti Elisabeth Rehnin nousuun viime hetkellä Väyrysen ohi.

Väyrysen protestoidessa MTV:n uutisten päällikkö valehteli silmät kirkkaina, ettei tarkoituksena suinkaan ollut luoda varjoa Väyrysen päälle, tehtiin vain normaalia uutistyötä. Muukaan valtamedia ei ihmetellyt, kuinka linnassa istunut häirikkö kelpasi antamaan ”asiantuntijalausuntoa” niin tärkeään uutislähetykseen.

Olisikohan ollut syytä?

KARI HOKKANEN

Kirjoittaja on professori ja Ilkan entinen päätoimittaja.


Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa