Super Bowlin jälkitunnelmissa

Amerikkalainen jalkapallo on baseballin ohella suosituimpia urheilulajeja Yhdysvalloissa. Harrastajia ja yleisöä riittää joka tasolle, mutta seuratuin lienee ammattilaisliiga NFL. Nykyisessä "kokoonpanossaan" se muodostuu kahdesta 16 joukkueen konferenssista eli kansallisesta (NFC) ja amerikkalaisesta (AFC).


Kumpikin konferenssi jakautuu neljään divisioonaan. 60-luvun loppupuolelta lähtien jalkapallokausi on huipentunut Super Bowl -otteluun, jossa kohtaavat konferenssien voittajat. Super Bowl on amerikkalaisille niin tärkeä tapahtuma, että sitä leikkisästi kutsutaan jopa kansalliseksi juhlapäiväksi. Kuluvan kuun alussa pelattu loppuottelu oli järjestyksessään 42.

Vuoden 2007 mestaruuden vei New York Giants, joka kaikkien yllätykseksi päihitti ennakkosuosikki New Englandin.

Wisconsinin ylpeys Green Bay Packers on amerikkalaisen jalkapallon mielenkiintoinen väriläiskä. Siinä missä muut seurat on joko aikoinaan siirretty (suuren rahan perässä) metropoleihin tai korvattu suurkaupunkien joukkueilla, Packers on onnistunut säilyttämään asemansa pienen paikkakunnan seurana. Packers on poikkeuksellinen ja ammattilaistasolla ainutlaatuinen myös sikäli, että se on voittoa tavoittelemattoman eli ns. non-profit organisaation omistuksessa.

Fanit omistajina

Käytännössä joukkueen omistavat fanit. Osakkaita on nykyisellään reilu satatuhatta. Osuuksia voi jälleenmyydä (nimelliseen hintaan) vain takaisin seuralle. Lisäksi sääntöihin on kirjattu ehto, että tuotto lahjoitetaan seuran nimeä kantavalle säätiölle, mikäli Packers joskus myytäisiin. Järjestely on osaltaan pitänyt ja pitää vastakin huolen siitä, että joukkueen kotipaikka pysyy Green Bayn kaupungissa.

Joukkueella on sangen uskollinen kannattajakunta, eikä se suinkaan rajoitu Wisconsiniin. Seuran värejä (vihreä, keltainen ja valkoinen) tunnustaa moni osavaltion ulkopuoleltakin ja jopa ulkomaita myöten.

Packersin kotiottelut ovat olleet loppuunmyytyjä 60-luvulta lähtien. Aika huimaa, kun ottaa huomioon, että areena nykyisessä laajuudessaan vetää noin 72 500 katsojaa ja että itse kaupungin asukasluku on vain noin satatuhatta.

Pakkaamon hanke

Packersin kotiareena Lambeau Field on nimetty joukkueen perustajan ja ensimmäisen valmentajan "Curly" Lambeaun mukaan. Seura perustettiin vuonna 1919. Joukkueen erikoislaatuisen nimen taustalta löytyy kytkös pakkausfirmaan, jonka palkkalistoilla Lambeau tuolloin työskenteli. Yhtiö lahjoitti joukkueelle rahaa peliasuja ja -varusteita varten sekä tarjosi paikan harjoittelulle. Seura miellettiin pakkaamon hankkeeksi, joten siitä siis nimi Packers eli "Pakkaajat".

Packers on suosion ohella niittänyt myös mainetta ja menestystä. Vuodesta 1921 lähtien NFL:ssa pelanneella joukkueella on eniten liigamestaruuksia eli yhteensä 12 sekä kolme Super Bowl -titteliä nimissään. Päättyneellä kaudella Packers ylsi NFC:ssa semifinaaliin asti. Puolivälierissä se joutui toteamaan kauden yllättäjät eli New Yorkin "Jättiläiset" paremmakseen.

Jäinen historia

Ottelu, jonka ratkaisu nähtiin vasta jatkoajalla, pelattiin Wisconsinissa hyytävän kylmässä pakkassäässä. Packersin kotiareena onkin saanut lempinimen "jäinen tundra" legendaarisen ottelun mukaan. Se pelattiin -25 asteen pakkasessa uudenvuodenaattona vuonna 1967.

Tuolloin aiemmin samana vuonna asennettu kenttälämmitys petti ja nurmi jäätyi. Sittemmin kentän lämmitys on toiminut, mutta ottelut pelataan edelleen taivasalla.

Niin joukkueelta kuin yleisöltä vaaditaan siis melkoista sitkeyttä ja asialle vihkiytymistä ajoittain arktisiksi yltyvissä olosuhteissa.

Eija Konola

Kirjoittaja on Yhdysvalloissa asuva vapaa toimittaja.

Luetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa