Törttöily loppuu, jos salonki kutsuu

Vanhassa Aapisessa on loru: ”Neekeri pesee kasvojaan, muttei valkene ollenkaan”. Rasismi- ja fasismisyytteissä ryvettyneen kansanedustaja James Hirvisaaren tukijat sovelsivat ajatusta perjantaina: heidän mukaansa ”ystävät” pesivät kasvojaan puhtaaksi Jameksen verellä. Jäljelle jää vain verenpunainen naama.

Perussuomalaisten puoluehallituksen työvaliokunta päätti torstaina erottaa Hirvisaaren puolueesta. Päätöksen sinetöi Hirvisaaren vieraan natsitervehdys eduskunnassa.

Hirvisaari itse kirjoitti erottamisen osoittavan koko maailmalle, että perussuomalaiset ei ole äärioikeistolainen rasistipuolue.

Noinkohan olisi? Ei enää yhtään rasistia? Tuota ei usko erkkikään – joka on muuten James Hirvisaaren alkuperäinen etunimi.

Perussuomalaisissa on kaksi leiriä. Aidosti pienen ihmisen ja maaseudun asialla olevat SMP:n jälkeläiset ja sitten H-linjalaiset, joiden lausumat poikkeavat kovasti maakuntien SMP-joukosta ja valtavirran politiikasta. He olivat se aito vaihtoehto politiikkaan kyllästyneille. Ei mitään tavallisia jonneja, vaan tyyppejä, jotka uskaltavat Hirvisaaren tavoin sanoa ääneen ”Kikkarapäille kuonoon”.

H-linjalaiset Hirvisaari, Hakkarainen ja Halla-aho ovat esittäneet avoimen rasistisia kannanottoja, joita he kutsuvat maahanmuuttokritiikiksi.

H-linjaan sopii myös Helena Eronen, jonka vitsi hihamerkeistä ulkomaisille tulkittiin yleisesti natsimieliseksi kannanotoksi. Eronen toimi Hirvisaaren avustajana.

Kun Timo Soini sanoo mitan tulleen täyteen, hän näyttää mahdollisille hallituskumppaneille rivien olevan suorat ja huonosti käyttäytyvien kakaroiden olevan kurissa ja nuhteessa. Ollaan seinäjokelaispoliitikko Erkki Valtamäen sanoin salonkikelpoisia.

”Tilaa pitäisi olla kaikenlaisille kulkijoille”, sanoo Valtamäki Ilkassa (4.10.). Jos H-linjalaisista tulee kilttejä keskitien kulkijoita, menettävät perussuomalaiset suosiotaan, koska H-linjalle on nähtävästi selkeää tilausta äänestäjissä. Toisaalta hallitussalongin ovet eivät avaudu käsi ojossa tehtyihin heil Hitler -tervehdyksiin, olipa törttöilijä kansanedustaja itse tai hänen vieraansa.

Natsitervehdyksestä on pitkä matka siihen, että haluaisi kaasuttaa jonkun hengiltä. Nyt se on huonoa käytöstä, huomiohakuisuutta ja osittain lain harmaalla alueella, kuten ikkunaan kiinnitetyt hakaristiliput. Niillä ei kannata flirttailla.

Saksassa natsitervehdys on rikos. Kesällä Dachaun keskitysleirin opas, Kevin Houstonista, piti käyttäytymissulkeiset ryhmälle ennen kuin astuimme sisään siitä portista, johon on taottu Arbeit macht frei.

– Tämä on muistopaikka. Te ette poseeraa valokuvia varten vankien kidutusvälineiden vieressä. Ette tee peace-merkkiä astuessanne kaasukammioon ja mitä ainakaan ette tee, ette tee natsitervehdystä. Täällä on kuollut yli 40 000 ihmistä. Käyttäytykää sen mukaisesti.

Dachaun keskitysleiri oli käytössä koko ajan 1933–1945 eli lopulta hyvin vähän aikaa sitten. Käyn keskitysleireillä, koska yritän ymmärtää, miksi niin tapahtui.

Voisiko niin tapahtua uudelleen? Kyllä voisi, ääriliikkeet kytevät oikeissa olosuhteissa. Asiantuntijoiden mukaan ääriliikkeiden uhka on myös Suomessa todellinen. Kultainen aamunkoitto -natsipuolue Kreikassa nousee kurjistuneista oloista ja rahattomuudesta. Samanlaisista olosuhteista, mistä natsiliikekin.

SATU TAKALA

Kirjoittaja on Ilkan päätoimittaja.


Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa