Tulivuorirock roihautti muistoja

Kun edellisestä Tulivuorirockista taitaa olla noin 30 vuotta, niin ei ole ihme, että näin pitkän tauon jälkeen Lappajärven rockissa käynti humautti mieliin muistoja. Halkosaaren tanssilavan aulan vanhat tanssi-ilmoitukset Dannyn esiintymisineen suorastaan kirpaisivat.


Aivan vihreänä toimittajana ja mahdollisimman epämusikaalisena sellaisena kärkyin aikoinaan sen ajan kansainvälisiltä Tulivuorirockin julkkiksilta haastatteluja. Olin toimittajanplanttuna silloisten vetoyhtyeiden kuten Bay City Rollersien ja Suzi Quatron aikaan. Noista rockeista ei ole mieleen tallentunut lämpöisen tunnelman ja väenpaljouden lisäksi juuri muuta kuin tarkka sihti, kuinka yhtyeiden takahuoneeseen pääsi.

Kun olen henkilö, joka ei juuri heitä mitään vanhaa roskiin, kipusin sunnuntai-iltana parvellemme tutkimaan vanhoja pahvilaatikoita, joissa oli toimittajauran alkutaipaleen juttuja. Yhtään rockjuttua en löytänyt, vaikka nekin on varmasti saksittu talteen ja saattavat vielä joistain kätköistä putkahtaakin, mutta monta muuta mielenkiintoista tekelettä löytyi.

Olin kirjoittanut jutun Lappajärven Veikkojen pyörittämän Halkosaaren 40-vuotistaipaleesta ja haastatellut tanssipaikan vanhoja aikoja muistellutta Onni Lammia. Juttu alkoi muistuttamalla siitä, miten kivikkoisia olivat Halkosaaren huvikeskuksen ensitaipaleet. Nykyinen legendaarinen lainekattoinen lava taitaa olla järjestyksessään jo kuudes.

Lappajärven Veikkojen puheenjohtaja oli tuolloin Ahti Lampi ja hänen aloitteestaan ryhdyttiin suunnittelemaan nykyistä lavaa. Rakennusmestari Nestori Viinamäelle annettiin toivomukseksi, että lavan keskipaalu jätettäisiin pois ja tilaa pitäisi olla riittävästi. Tuloksena oli ainutlaatuinen lainekatto, joka täytti molemmat vaatimukset.

Lava oli valmis helluntailauantaina 1961. Jutussani kerrotaan, että aamulla oli tanssilattiasta puolet tekemättä. Ilmoitukset oli jo painettu lehtiin, joten "tanssit oli pakko karkeloida sovittuun aikaan".

Seitsemältä illalla voitiin huokaista helpotuksesta ja lakaista juuri umpeen vasaroitu lattia; avajaistanssit saattoivat alkaa.

Olin haastatellut Halkosaaren juttuuni Matti Lampea, joka lappajärveläisittäin taivutetaan Lampin Matiksi. Edesmennyt puuhamies oli mukana toiminnassa nykyisen lavan alusta lähtien ja oli silloisten Tulivuororockien promoottori. Tuossa jutussa aiheena oli tanssien korkea verotus, jota vastaan Lampi taisteli.

Hänen pikkuveljensä Jussi Lampi on juontanut nämä uudet Tulivuorirockit. Hän on ollut aikoinaan nuorena miehenä lämmittelybändeissä hehkuttamassa tulevia tähtiä.

Kun hän asteli hiihtomajan rappusia uuden aallon ensimmäisessä rockissa vuonna 2007, niin hän koki näkevänsä isoveljensä Matti Lammen hahmon tyytyväisenä katselemassa uudelleen henkiin herätettyä rocktapahtumaa. Uudesta alusta on kiittäminen niin Timo Kotipeltoa kuin Kristian Pihlajaharjua, eivätkä Tomi Ollin ansiotkaan ole siinä vähäiset.

Halkosaaressa rävähtää rockin jälkeen pian uudelleen. Juhannuksen jälkeen, lauantaina 27. kesäkuuta seurataan ensin iltapäivällä Halkosaaren kesäteatterissa ensi-iltansa saavaa musiikkinäytelmää Rauli Bädding Somerjoen elämästä ja illalla muistellaan kansanpadon 30 vuotta. Lappajärven kunnan nettisivuille on tallennettu ansiokkaasti padon historiaa.

KOLUMNI

tarja.riihimaki@ilkka.fi