Aika saada jo valmista Mansikkasaaressa

Palosaaren ja Mansikkasaaren välisen salmen eli sundin alueen kaava liikahtaa Vaasassa lopulta eteenpäin, kun meriarkeologiset taustatiedot ja hajututkimukset on tehty (Pohjalainen 29.2.).

Asemakaavan muuttaminen edellytti tällä alueella laajoja tutkimuksia.

Museovirasto on nimittäin määritellyt Palosaaren satama-, telakka- ja tehdasalueen valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi ympäristöksi.

Status velvoitti tarkkoihin taustatutkimuksiin, jotka nyt on tehty.

Pahasti romuttuneen Mansikkasaaren kohentaminen on ollut vaasalaisten kestopuheenaihe vuosikymmeniä.

Mansikkasaari synnytti kiihkeimpien kiistavuosien aikana Vaasaan kaksi toisistaan kaukana olevaa ajatusta.

Toisaalta haluttiin tiheää asuntorakentamista ja toisaalta laajaa virkistyskäyttöä vanhan uimarannan jatkeeksi.

Rantarakentamisen kallis unelma on pysynyt sitkeästi pinnalla.

Vuosituhannen vaihteessa vapaamuotoinen suunnittelu ja köydenveto olivat kuuminta. Mansikkasaarta kaavailtiin yhdessä vaiheessa yliopistorakentamisen käyttöön.

Hyvin erilaisista näkemyksistä ja suunnitelmista huolimatta saaren siistiminen on ollut yhteinen tavoite.

Mansikkasaaren uimarannan puoleinen kylki on ollut suosittu virkistysalue. Vanhan telakan puoli saaresta on koettu jopa vaaralliseksi kokemattomalle kulkijalle. Nykyisin se onkin lukittu. Kun kaavamuutosta aletaan toteuttaa, telakka-alueesta tulee kaikille avoin paikka.

Merenkulun perinne alkoi sundin rannassa jo 1700-luvun lopulla. Laaja telakkatoiminta päättyi lopulta Mansikkasaaressa vuonna 1982.

Vaikka Mansikkasaareen tulisi asuntoja, mikä onkin todennäköistä, kaikki saaren rannat jäisivät vapaiksi kulkijoille. Minkään talon tontti ei ulottuisi vesirajaan.

Rakentamisen ja vapaan kulkemisen välinen tasapaino on hyvä ratkaisu. Se on sopiva päätös ikiaikaiselle kiistalle Mansikkasaaresta. Rantojen kävelyreitti jatkaa Vaasan kaupunginrannan vapaan kulkemisen periaatetta, jota on syytä vaalia.

Sundin alueen asemakaavan muutoksessa on yksi erikoinen kohta. Palosaaren entisen saippuatehtaan kiehtovan tontin käyttö näyttää mahdottomalta.

Påttin puhdistamon hajut saattavat estää uusien asuntojen rakentamisen.

Lemulle ei tosin ole virallisia rajoja. Kenen tahansa palosaarelaisen nokka on yhtä pätevä mittari kuin kaupungin hajuraadin nenä. Haju on aina subjektiivinen kokemus.

Påttin lähellä nyt asuvien on hyvä tietää, että tottumus on toinen luonto. Myös hajuihin tämä pätee hyvin.

Palosaaren salmen alueen asemakaavamuutosta varten järjestettiin ideakilpailu vuonna 2011. Sen voitti Käpy ja Simo Paavilaisen ehdotus "Mansikka ja variksenjalka".

Nyt kaupunki laatii kaavamuutosta kilpailuehdotuksen pohjalta. Viime keväänä kaksi luonnosta oli nähtävillä.

Vuosikymmenten odottelun jälkeen on oikeus haaveilla sundin kaavan nytkähdyksestä jo kevätkesällä. Mitä se nytkähdys sitten ikinä tarkoittaakaan.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi