Carunan hinnankorotus nosti esille sähkönsiirtomonopolin ongelmat

Suurimman sähkönsiirtoyhtiö Carunan ilmoitus hintojen korotuksesta enimmillään lähes 30 prosentilla on raivostuttanut suomalaisia. Sähkö on välttämätöntä kaikille, eivätkä monopoliasemassa olevat siirtoyritykset saisi olla kohtuuttomia tuottojen tavoittelussa.

Suomalaiset saavat kilpailuttaa sähköntoimittajansa, mutta asuinpaikka sitoo heidät tietyn sähkönsiirtoyhtiön asiakkaiksi. Caruna välittää sähköä noin 650 000 asiakkaalle ja sen osuus sähköverkkomarkkinoista on noin viidennes.

Hinnankorotukselle on useampia syitä ja syyllisiä. Lähimmäksi laskun maksajia tulee sähkömarkkinalaki. Se määrää sähkönsiirtoyhtiöt huolehtimaan toimintavarmuudesta. Sähköverkoston kaapelointi tulee maksamaan vuoteen 2028 mennessä noin kahdeksan miljardia euroa.

Yksi syyllinen hinnankorotukseen on sähköyhtiöiden monopolitoimintaa valvova Energiavirasto, joka on nostanut sähkönsiirroista saatavan kohtuullisen tuoton määrää. Viime vuonna se oli kolme prosenttia, mutta tänä vuonna kohtuulliset tuottoprosentit on tuplattu kuuteen.

Caruna ei tee sähkönsiirrolla hyväntekeväisyyttä vaan bisnestä ja mahdollisimman suurta voittoa.

Tämän periaatteen vaikutukset olisi pitänyt miettiä loppuun asti siinä vaiheessa, kun valtionyhtiö Fortumin sähköverkoille annettiin myyntilupa joulukuussa 2013. Caruna ja toistensa toimia moittivat lainsäätäjät voivat kiitellä itseään enää vain jälkiviisaudesta.

Nyt on tiedossa, että 80-prosenttisesti ulkomaisessa omistuksessa oleva Caruna maksaa veroja Suomeen minimaalisesti. Se suututtanee suomalaisia yhtä paljon kuin hinnankorotukset. Kaupan vastustajien uhkakuvat ovat käyneet toteen.

Carunan vähemmistöomistajina ovat kotimaiset Keva ja työeläkeyhtiö Elo.

Vaikka vähemmistöstä ei päätöksiä sanella, pitäisi kaikkien omistajien näkemys olla hallituksessa edustettuina. Ovatko Kevan ja Elon tuoleilla istuneet olleet hiljaa hyväksymässä kaikki Carunan ratkaisut?

Vertailu muiden sähkönsiirtoyritysten maksuihin muuten paljastaa, että Carunan hinnat ovat vielä korotuksen jälkeenkin jokseenkin linjassa suomalaisyritysten kanssa.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen neuvoo riitauttamaan kohtuuttomat hinnankorotukset. Myös pääministeri Juha Sipilän mielestä on toimittava hallitsemattoman hinnankehityksen estämiseksi.

Hallitsematon hintakehitys estyisi, jos kuluttajat voisivat kilpailuttaa sähkönsiirron, eli sähkönsiirron yksityinen monopoli purettaisiin ja yhtiöt vuokraisivat toisilleen verkkoja.

Kommentoi


Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi