Ei todella mikään yllätys

Ei ollut todellakaan yllätys, että tanssinopettajina tunnetuksi tullut Blomqvistin pariskunta ei menestynyt oikeudenkäynnissä, jossa se haki Nordeaa vastuuseen kehnoista sijoituksistaan.


Asia eteni korkeimpaan oikeuteen mutta lopputulos oli, että sijoitukseen liittyneistä riskeistä kerrottiin asiakaspariskunnalle riittävästi.

Mistään pikkurahoista ei ollut kyse, sillä menetys oli peräti miljoona euroa.

On selvää, että viimekädessä jokainen sijoittaja vastaa omista operaatioistaan itse.

Kenellekään ei liene epäselvää, että kaikkiin sijoituksiin liittyy riski. Se on sitä suurempi mitä isommat tuotto-odotukset sijoitukseen on ladattu.

Keskeinen osa menestyksellistä sijoitustoimintaa on varovaisuus. Kaikkea ei pidä uskoa, mitä sijoitustuotteiden markkinoijat suosittelevat. Heillä on taipumus paisutella etuja ja jättää jotakin olennaista kertomatta.

Loppujen lopuksi esimerkiksi pankkien sijoitusneuvojilla ja analyytikoillakaan ei ole sellaista ylivertaista ammattitaitoa, etteikö tavallista järkeä käyttävä voisi yltää yhtä hyviin tuottoihin.

Onhan koetilanteissa voitu havaita sekin, etteivät simpanssit ja papukaijat menesty sijoituksissaan juuri huonommin kuin alan ammattilaisetkaan.


Uusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi