Finavia-kiistassa ihmetyttävät sekä Bernerin että Sipilän motiivit

Viime hallitusneuvottelujen suurin yllätysnimi liikenne- ja viestintäministeriksi Anne Berner, tuottaa nyt eniten päänvaivaa maan pääministeri Juha Sipilälle.

Ministeri Bernerin aiheuttama viivytys johti siihen, ettei kanteita nostettu Finavian entistä johtoa kohtaan, vaikka johdannaissotku aiheutti yhtiölle useiden miljoonien tappiot.

Berner on pitänyt päänsä ja kiistänyt itse useita kertoja puuttumisensa asiaan. Tällä viikolla julkistettujen viestien sisältöä voi kukin tulkita haluamallaan tavalla, mutta niissä on paljon yhtäläisyyksiä aiempaan ministeri Heidi Hautalan (vihr.) ja Arctia Shippingin tapaukseen (SK 15.9.) Tapaus johti lopulta Hautalan eroon.

Ympyrä Bernerin ympärillä tiivistyy, mutta erona Hautalaan, Berner on päähallituspuolueen edustaja. Se voi suojata häntä.

Kummastusta on aiheuttanut, miksi pääministeri Juha Sipilä antaa vankkumattoman tukensa Bernerille. Tietääkö hän jotain, mitä ei kerro? Lujaan tukeen ei ole saatu muuta selitystä, kuin oletus, että päämiehen on aina tuettava alaistaan. Jos tuki on osittaista, sitä ei enää ole.

Vaikka mitään väärää ei lain silmissä olisi tapahtunutkaan, voivat asiat alkaa näyttää pahasti vääriltä. Tällainen voi upottaa Bernerin, mutta samalla heikentää hänen tukijaansa, Sipilää.

Myös vaalilupauksilla on spekuloitu yhtenä syynä: jos Berner saattoi valita kansanedustajaehdokkuutensa ainakin keskustan ja kokoomuksen väliltä, oliko mahdollinen ministerinpaikka valinnan sinetti?

Voimakas tuki voi olla yksi syy, miksi Berner pysyy järkkymättömänä kiistämisessään. Hänellä on korkean tason hartiat suojanaan. Valitettavasti se näyttää myös siltä, että ministeri vetäytyy selän taakse piiloon.

Ehkä liike-elämästä tullut ministeri Berner on kokenut yllätykseksi, miten iso jupakka Finaviasta on vuoden sisällä kehkeytynyt, kun uusia tietoja on tullut esiin asian ympäriltä. Ehkä hän tänä päivänä tekisi toisin?

Ministerin Bernerin motiivi viivyttelyyn ja haluttomuuteen puuttua Finaviaan näyttää tämän viikon uutisten valossa perinteiseltä hyvä veli- ja hyvä sisko -syyltä. Suojeltava olisi tilintarkastusyhtiö Deloitte, johon ministerillä on hyvät yhteydet.

Deloitte oli yksi tahoista, joita kohtaan Finavian puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi olisi halunnut nostaa kanteen. Kaksi muuta olivat Finavian entinen johto ja hallitus.

Tiuraniemi erosi puheenjohtajan paikalta sen jälkeen, kun Berner puuttui asiaan. Se oli protesti ministeriön hyvän hallinnon vastaisiksi koettuja toimia kohtaan. Bernerin toimet Finavia-asian ympärillä ovat jo jättäneet varjoonsa alkuperäisen ongelman, jättitappiot, jotka tulivat veronmaksajien maksettavaksi.

Tilanne ei kestä enempää yllätyksiä. Ratkaisun voi tuoda Suomen pankin johtokunta. Jos elinkeinoministeri Olli Rehn valitaan sinne, tarjoutuu keskustalle luonteva paikka tehdä muutakin ministerikierrätystä.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi