Hyödyllinen meteli

Vihdoinkin entisen Neuvostoliiton velka Suomelle on maksettu kokonaisuudessaan. Silloinen eduskunnan pankkivaltuusmiesten puheenjohtaja Pentti Mäki-Hakola epäili Neuvostoliiton hajotessa, että maksajaa Suomen saamisille ei ehkä löydy. Kun asiasta pidettiin riittävästi meteliä, Suomen hallitus saattoi viime viikolla todeta, että velka on maksettu.

Kun Neuvostoliitto valtiona lakkasi olemasta vuonna 1992, Suomelle jäi perittäväksi noin miljardin euron velka, josta noin 600 miljoonaa euroa oli vientitakuilla katettua julkista velkaa. Se oli syntynyt, kun maiden välinen clearing-kauppa oli epätasapainossa. Loput olivat yritysten ja pankkien välistä kaupallista velkaa. Perintää edisti se, että Suomen julkinen velka tuli osaksi Venäjän vastuulleen ottamaa entisen Neuvostoliiton noin 40 miljardin dollarin velkaa Pariisin Klubin eli lähinnä OECD-maiden jäsenmaille. Venäjä lyhensi aluksi velkaa siten, että suomalaiset yliopistot ovat saaneet tutkimuslaitteita ja pääkaupunkiseudulle rakennettiin ohjuspuolustusjärjestelmä.

Kuusi vuotta sitten Venäjä lupasi maksaa loppuosan rahalla. Viimeinen viiden miljoonan dollarin käteissuoritus saadaan tämän syksyn aikana.Uusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi