Ilmaveivi menikin omaan maaliin

Toimittajien työskentely eduskunnassa joutui torstaina tiukan luupin alle. Syynä on tietysti tuotantoyhtiö Fremantlen kuvausryhmän käyttäytyminen yleisölehterillä. Samaan aikaan ilmestyneessä Journalisti-lehdessä puolestaan käydään laajaa keskustelua eduskunnan työilmapiiristä toimittajien silmin katsottuna. Etusivun otsikko on kuvaava: Taistelutanner.

Kyseessä on kaksi täysin erillistä asiaa, mutta noustessaan keskusteluun samaan aikaan, ne helposti koplataaan ja toimittajien kriitikot käyttävät häiriköintiä kaikkia journalisteja vastaan.

Ilmapiirin huononeminen kansanedustajien ja eduskuntatoimittajien välillä ei ole mikään ainutkertainen asia. Lähihistoriassa kärjistyminen oli suurimmillaan, kun Helsingin Sanomien poliittinen toimitus paljastui 30 vuotta sitten politiikkaa poikkeuksellisella tavalla käsitelleen Tamminiemen pesänjakajat-kirjan tekijäksi.

Nyt erityisesti eräät perussuomalaiset kansanedustajat ovat omalla suhtautumisellaan kiristäneet tunnelmia. Tunnetuin lienee kansanedustaja Jussi Halla-ahon kommentti, jonka mukaan hän aina kun ahdistaa, hän menee eduskunnan kahvilaan hymyilemään siellä norkoileville eduskuntatoimittajille.

Toki perussuomalaisissa on niitä, jotka ymmärtävät ja hyväksyvät journalismin perustehtävän.

Erilaiset politiikan lieveilmiöitä avanneet uutiset ovat laajemminkin viilentäneet toimittajien ja poliitikkojen välejä.

Lähtöasetelma on selvä. Toimittajat ovat eduskunnassa seuraamassa kansan valittujen työtä. Kertomassa päätöksistä ja valottamassa taustoja. Tilanteen niin vaatiessa, raportoinnin on oltava myös kriittistä ja terävää.

Työskentelytapa on vuosikymmenet ollut se, että toimittajien tärkein työkenttä on eduskunnan kahvila, josta ampaistaan eri puolille kiinnostavan jutun perässä.

Iso käytännön kysymys on , joko tämä tapa on saavuttanut iltaruskon pään. Välttämättä ei enää tarvita niin voimakasta satsausta eduskunnan kahvilaan ja käytäville. Toimituksissa joudutaan entistä tarkemmin miettimään, mihin niukkenevat voimavarat suunnataan.

Eduskuntatalon ulkopuolella tapahtuu paljon sellaista, joka nyt jää liian heikon seurannan varaan. Asiat, jotka eduskunta lopulta yleensä vain siunaa, valmistellaan aivan muualla. Sinne pitäisi panostaa nykyistä enemmän.

Lehterillä tapahtunut, lehdistökortin avulla järjestetty häiriköinti on aivan oma lukunsa. Se on täysin tuomittava tapaus, joka laajalti uutisoituna voi johtaa helposti uusiin yrityksiin.

Käsittämätön tempaus tuntuu entistä järjettömämmältä, jos ei edes ollut tarkoitus ajaa juttua ulos. Kyseessä oli vain uuden sarjan myyntikikka.

Tässä taisinyt tekijöille käydä päinvastoin kuin torstai-illan jääkiekko-ottelussa, jossa HIFK:n Markus Granlund seurasi veljensä mailanjälkeä.

Ilmaveivi upposikin omaan maaliin niin, että verkko vain heilahti.Uusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi