Joillekin potkut voivat olla helpotus

Maanantain Pohjalaisessa haastateltu isokyröläinen Timo Kujala oli yksi 172:sta, jotka joutuivat alkukesällä lähtemään Vaasan Wärtsilästä yt-neuvottelujden tuloksena.

Toisin kuin monelle muulle, Kujalalle potkut olivat helpotus. Hän sai hypätä ulos oravanpyörästä. Nyt on hyvin aikaa viettää lomaa ja miettiä, mitä työelämässä seuraavaksi tekisi.

Irtisanomiset ovat yleensä tosi ikävä asia. Kolikolla on kääntöpuolensa. Jos työnteko alkaa liikaa hallita elämää tai nykyinen työ ei tunnu itselle oikealta, voivat potkut muuttaa elämän suunnan parempaan.

Useat ihmiset viettävät koko työuransa samalla alalla ja jotkut jopa samassa työpaikassa. Onko juuri se ala itselle kaikkien sopivin? Sitä ei moni saa koskaan tietää, jos ei ole mahdollisuutta, halua tai rohkeutta kokeilla jotain muuta.

Asiaa ei silti kannata romantisoida liikaa. Jos työntekijällä on perhe ja lapsia, irtisanominen on shokki ja ensimmäinen huoli on perheen taloudellinen pärjääminen.

Kynnys alan vaihtoon on siis paljon korkeampi kuin sinkulla.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra julkaisi keväällä tutkimuksen työelämästä. Siihen vastasi peräti 5 000 suomalaista.

Kaksi kolmesta vastaajasta kertoi olevansa halukas vaihtamaan työpaikkaa. Puolet eli 2500 kertoi voivansa harkita vaihtoa, jos sopiva paikka tulisi vastaan. Noin 16 prosenttia vastaajista etsi aktiivisesti uutta työtä.

Vaikka moni haaveilee uudesta työstä, ovat suomalaiset varsin uskollisia nykyisille työnantajilleen ja vaihtuvuus on pieni. Yksi syy on se, että tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia suomalaisista on nykyiseen työhönsä tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä.

Tällä hetkellä Suomessa eletään epävarmoilla työmarkkinoilla. Yritysten yt-neuvottelut ja irtisanomiset tekevät rauhattomiksi myös ne, joilla töitä vielä riittää. Omasta pestistä halutaan pitää tiukasti kiinni, ja se on tietysti ymmärrettävää.

Yhteiskunnan kehittymisen ja luovuuden kukkimisen kannalta olisi parempi, että ihmiset vaihtaisivat enemmän työpaikkoja.

@i-mediat.fi

KommentoiUusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi