Jonotusajat hammashoidossa kolkuttavat sietokyvyn rajoja

Jonot hampaiden oikomishoitoon ovat venyneet Vaasassa lähes neljän vuoden mittaisiksi (Pohjalainen 29.12.)

Oikomishoito ei kuulu puolen vuoden hoitotakuun piiriin. Oikomishoito voi kuitenkin kestää vuosia, ja sen aloitusajankohdan venyminen voi aiheuttaa odottajalle monenlaista harmia.

Vs. johtava ylihammaslääkäri Hanna Kangasmaa harmittelee oikomishoitojonojen venymistä. Huomiota herättää se, että Vaasassa molemmat oikomishoitoon erikoistuneiden hammaslääkäreiden viroista on täytetty.

Molemmat hammaslääkärit tekevät kuitenkin kolmipäiväistä työviikkoa, jolloin apuoikojina toimivat Kangasmaan mukaan tarvittaessa muut hammaslääkärit. Apuna jonojen lyhentämisessä käytetään myös suuhygienistejä.

Samantyyppinen tilanne oli vuosia Laihialla, jossa jonot ovat toistuvasti venyneet yli hoitotakuun rajojen, ja joihin aluehallintovirasto on toistuvasti kiinnittänyt huomiota. Laihian jonot alkoivat venyä, kun yksi hammaslääkäreistä jäi osa-aikaeläkkeelle, eikä puolikkaaseen virkaan saatu sijaista.

Hammaslääkäreillä on varmasti sama oikeus lyhennettyyn työviikkoon kuin muillakin ammattiryhmillä. Herättää kuitenkin ihmetystä, onko väestön terveyden kannalta perusteltua, jos oikomishoidoissa auttelevat muut hammaslääkärit, ja samaan aikaan jonot venyvät. Onko hammaslääkärin virkoja riittävästi?

Ongelma ei tunnu olevan tällä hetkellä siinä, ettei hammaslääkäreitä olisi riittävästi, vaan pikemminkin työvoiman sijoittumisessa, rekrytoinnissa ja töiden järjestelyissä.

Vaasan kaupunki on yleensä pystynyt pitämään Vaasan kiireettömän hammashoidon jonot täpärästi hoitotakuun piirissä.

Hammaslääkärivaje oli Vaasan sairaanhoitopiirin terveyskeskuksissa vuosi sitten 11,9 prosenttia, kun se Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä oli 0,8 prosenttia.

Vaasan sairaanhoitopiirissä oli vuoden 2015 lopussa 137 hammaslääkäriä. Erikoishammaslääkäreitä oli 13.

Yleisestä hammaslääkäripulasta ei ole voitu puhua enää pariin vuoteen. Hammaslääkäriliiton mukaan Suomessa työskentelee tällä hetkellä noin 4 600 hammaslääkäriä.

Hammaslääkäreiden määrä on noussut jo muutaman vuoden ajan. Lähivuosina se alkaa ennusteiden mukaan nousta entistä voimakkaammin.

Pääkaupunkiseudulla hammaslääkäreistä on jo paikoin ylitarjontaa. Hammaslääkäriliitto on ajoittain väläytellyt koulutusmäärien rajoittamista.

Ammatillinen edunvalvonta voi muodostua ongelmaksi, jos ammattilaiset pakkautuvat muutamaan suureen kaupunkiin. Sote-uudistus voi edelleen vauhdittaa tätä kehitystä.

Tilanne on Vaasassakin parantunut muutaman vuoden takaisesta: Vuonna 2010 hammaslääkärivaje oli 20 prosenttia.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi