Kreikan ongelmat nostavat taas päätään

Vaikka päähuomio on Euroopassa ollut pitkään pakolaiskriisisissä, Kreikan talousongelmat muhivat edelleen taustalla ja odottavat lopullista ratkaisuaan. Myös Suomi voi joutua pian tarkistamaan omaa Kreikka-linjaansa (Helsingin Sanomat 23.11.). Vasta koottu Juha Sipilän (kesk.) hallitus otti elokuussa varsin tiukat kannat Kreikan tukeen. Voi käydä niin, että niistä joudutaan perääntymään.

Kreikassa suurin este talouskriisin ratkaisulle on sisäpoliittinen asetelma. Kahdet parlamenttivaalit on jo tänä vuonna käyty, mutta tilanne on edelleen hyvin epäselvä.

Vasemmistolaisen pääministerin Alexis Tsiprasin tarmo on kulunut siihen, kun hänen on pitänyt yrittää pysytellä vallan kahvassa.

Talouden tervehdyttämistoimet eivät ole edenneet niin, että Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä olisi voitu olla tyytyväisiä.

Suomen keskeinen ehto Kreikan tuille oli kesällä, että IMF:n pitää olla mukana apuohjelmassa sen uskottavuuden vuoksi.

IMF puolestaan on ilmoittanut jo aikaisin tänä vuonna, että se vetäytyy tukitoimien takaa, jos Kreikka ei saa uudistuksiaan etenemään riittävän ripeästi ja sovitulla tavalla oikeaan suuntaan. Tämä on huono lähtökohta, kun ennen pitkää pitää ryhtyä puhumaan myös Kreikan velkahelpotuksista.

Jo pitkään on näyttänyt siltä, että Kreikka ei kykene täyttämään IMF:n odotuksia.

IMF:n tiukkaa linjaa on helppo ymmärtää. Senkin pitää vaalia omaa uskottavuuttaan ja tehdä vain sellaisia talouden tervehdyttämispaketteja, jotka johtavat toivottuihin lopputuloksiin.

Rahasto ei halua vaarantaa imagoaan olemalla takuumiehenä, kun kreikkalainen taloudenpito jatkuu holtittomana vuodesta toiseen.

Jos käy niin onnettomasti, että IMF todella vetäytyy, silloin Suomenkin kesäiseltä linjalta putoaisi pohja pois.

Suomen kanta pitäisi muotoilla uudelleen, mikä tarkoittaisi tuskaisia hetkiä Sipilän hallitukselle. Kolmannen hallituspuolueen perussuomalaisten kilpi kestää huonosti perääntymistä Kreikka-tukien kanssa.

Jo kesäinen linjaus otti koville ja on ollut yksi syy siihen, että perussuomalaisten kannatusluvut ovat romahtaneet, jos niitä verrataan huhtikuun eduskuntavaalien tulokseen.

Ratkaisujen hetket voivat olla edessä ensi vuoden alussa, jos pelastusohjelmasta saadaan luotettava väliarvio.

Sen piti tulla jo tässä kuussa, mutta ylimääräiset vaalit syyskuussa ovat viivyttäneet asioita pahoin.

Tällä haavaa raportin odotellaan valmistuvan vuodenvaihteen tienoilla. Euromaiden toivomus on koko ajan ollut, että IMF pysyy mukana Kreikan tukiohjelmassa.

Jos kuitenkin kävisi niin, että IMF päättäisi vetäytyä, se olisi suuri takaisku ja koettelisi vakavasti euroalueen liitoksia.

Silloin ei auttaisi kuin toivoa, että jos tukipaketit leviävät käsiin, Kreikan ongelmat on osattu kapseloida, eivätkä ne horjuta koko muuta euroaluetta.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi