Lähiviikkoina nähdään, menikö tuhansien viesti sairaalasta perille

Uutinen mielenosoituksesta Vaasan torilla levisi viikonloppuna laajalle valtakunnan uutisvälineissä.

Keskussairaalan puolesta järjestetystä, järjestäjien ja poliisin mukaan parhaimmillaan 10 000 ihmistä keränneestä mielenilmauksesta uutisoivat esimerkiksi Yle ja MTV.

Valtakunnallinen näkyvyys voi olla hyvä merkki siitä, että viesti on menossa perille. Tällaista ihmismassaa harvoin saadaan Vaasan torille osoittamaan mieltään.

Miten mielenosoituksen viesti todella menee perille, nähdään lähiviikkojen aikana.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on ihmetellyt, mikä ihmeen kiire pääministeripuolue keskustalla on päivystysuudistuksen kanssa.

Hän vaatii suoraan päivystysuudistuksen ja sairaaloiden alasajon keskeyttämistä. Henriksson huomauttaa, että sote-uudistuksen perustuslainmukaisuus on yhä epäselvä. Henrikssonin kannanotto on ajoitettu kreivin aikaan.

Myös perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) on ilmaissut ymmärtävänsä vaasalaisten huolen. Lapintie kritisoi sote-uudistusta puutteellisesta lainvalmistelusta.

Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Göran Honga huomautti MTV:n haastattelussa, että Pohjanmaan 96 000 ruotsinkieliselle lähin laajan päivystyksen sairaala, jossa osattaisiin jotenkuten ruotsia, olisi Turku. Sinne on matkaa 330 kilometriä. Honga muistutti, ettei Seinäjoelta haluta ottaa mitään pois, vaan että 12 sairaalaa on liian vähän.

Silti osa hankaa vastaan. " Ei lopu päivystys, ei lopu erikoissairaanhoitotasoinen päivystys, eikä lopu synnytykset Vaasan sairaalassa". Näin kirjoitti perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) sunnuntaina Facebookissa. (Pohjalainen 10.10.)

Rehulan kommentti suurmielenosoituksesta kertoo, että hänen mielestään huoli Vaasan keskussairaalan puolesta on ylimitoitettu.

Tässä asiassa Rehula on väärässä. Lupaukset sairaalan aseman säilyttämisestä ovat toistaiseksi jääneet ylimalkaisiksi, kuten kävi pääministeri Juha Sipilän lupaukselle siitä, ettei sairaalan status muutu.

Ei ole jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin pitää sairaalan puolesta ääntä kaikin keinoin.

Helsingin Sanomat otti pääkirjoituksessaan (10.10.) kantaa leikkausten keskittämisen puolesta. Lehden mukaan "on potilaan etu keskittää kirurgiaa."

Joidenkin kaikkein vaativimpien tai harvinaisimpien leikkausten kohdalla tämä varmasti pitääkin paikkansa. Jotkin leikkaukset on keskitetty yliopistosairaaloihin jo nyt. Esimerkiksi elinsiirrot on jo aikaa sitten keskitetty Helsinkiin.

Nyt meneillään olevassa sote-uudistuksessa leikkausten keskittämisessä on kuitenkin kyse eri asiasta. Kun leikkaustoimintaa aletaan maakunnista tietoisesti supistaa, siitä tulee itseään ruokkiva kierre: Pian ei löydy kirurgeja leikkaamaan, ja on pakko supistaa lisää. Ei mitenkään voi olla potilaan etu, jos hoitoa ei ole lainkaan saatavilla.

Kyse ei ole pitkään aikaan ollut pelkästä sairaalasta. Sen osoitti mielenosoituskin.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi