Lainatut

Kirjastonkin uudistuttava

Miten kirjastot pysyvät tarpeellisina ja kiinnostavina nykyisessä murroksessaan, Demokraatti puntaroi. Samaa miettii Helsingissä noin neljä tuhatta kirjastoalan ammattilaista eri puolilta maailmaa.

Tekniikka on vähentänyt painettujen kirjojen merkitystä. Materiaalien digitalisointi muuttaa kirjastopalveluita ja kirjastoja tiloina. Myös kirjastojen työntekijöiden ammattikuvat muuttuvat.

Kehittyneissä maissa kirjastot joutuvat hakemaan paikkaansa tietotulvan keskellä, kun taas kehitysmaissa kirjastolla on suuri merkitys jo pelkästään paikkana, jossa tarjotaan oikeaa tietoa kuulopuheiden sijasta ja jossa voi lukea sähkövalossa. Moni kehitysmaan asukas on löytänyt kirjastosta köyhyydestä ulos kantavan oljenkorren.

Ennen kaikkea kirjastoista tulee pitää kiinni niiden sivistystehtävän vuoksi. Kuten painettuja kirjoja, myös E-kirjoja ja e-musiikkia on oltava saatavissa maksutta.

Rohkeat kokeilut ovat välttämättömiä kirjastojen uudistamiseksi. Helsinkiin tulossa oleva uusi keskustakirjasto on kiitettävän kunnianhimoinen yritys mallintaa monimedia-ajan kirjastoa.

Kaksi maailmaa

Euroopassa etelä ja pohjoinen ovat kaksi aivan eri maailmaa esimerkiksi verotuksessa, Aamulehti toteaa.

Välimeren euromaissa yritetään keksiä, miten tulot saataisiin verotetuksi edes jokseenkin kattavasti.

Samaan aikaan täällä säntillisessä pohjolassa katsotaan aivan vakavissaan, että naapuriapukin voi olla veronalaista työtä, vaikka työn tekijän ja teettäjän välillä ei liikkuisikaan rahaa.

Vanha kunnon talkootyökin on jo aiemmin joutunut Suomessa veroviranomaisten suurennuslasin alle. Verottaja on ruvennut lähettelemään jälkiverolaskuja yleishyödyllisille yhteisöille, joiden jäsenet ovat erehtyneet tekemään vapaaehtoista työtä ilman palkkaa.

Etelän ja pohjoisen ajattelutavat ovat valovuosien päässä toisistaan. Suomessa verottajan tulkinta on muuttunut entistä tiukemmaksi samalla kun rahan liikkuminen rajojen yli on helpottunut.

Veropohjasta on pidettävä huolta, mutta tilaa on jätettävä ihmisten elämällekin. Todellinen harmaa talous piileskelee muualla kuin naapuriavussa tai talkootyössä.Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi