Maahanmuutto kasvattaa Vaasaa

Kun puhutaan maahanmuuttajista, suuri osa meistä lopettaa ajattelemisen ja keskittyy asenteeseen.

Aihe on arka, vaikea ja tärkeä. Ja sitä ei pääse karkuun ainakaan Vaasassa.

Koska ihminen suhtautuu asioihin tunteella eikä järjellä on nytkin seuraava "todistusaineisto" isku ilmaan, mutta yritetään.

Vaasa on jostakin syystä maahanmuuton suosikkikaupunkeja pääkaupunkiseudun jälkeen. Me tiedämme, että Vaasa on menestystarina.

Totuus on, että yli 66 000 asukkaasta maahanmuuttajia on 4 800. Ilman heitä kaupunki ei olisi kasvanut asukasluvultaan juuri lainkaan. Edelleenkin kasvu on syntyvyyden ja maahanmuuton tulosta.

Vaikka meillä on kuinka energiayhtymä ja hyvä talous, niin Vaasa ei ole houkutellut asukkaiksi muualta Suomesta suomenkielisiä ihmisiä. Tämä on ongelma, jolle pitää tehdä jotakin. Toinen vaihtoehto on se, että voimme pitää lintukodon itsellämme ja yrittää saada mustasaarelaiset liittymään tähän hienoon kaupunkiin.

Maahanmuuttajien ja kantavaasalaisten suhteet ovat Vaasassa hyvät. Se johtuu pitkälle siitä, että kaupunki on sijoittanut maahanmuuttajia asumaan pitkin ja poikin eri asuinalueille. Sopeutumista helpottaa, kun lapset tutustuvat toisiinsa koulussa.

Riitasointuja on aina silloin tällöin ilmassa. Vaalitaistelun merkeissä Jussi Halla-ahokin (ps.) kävi tölväisemässä, että kotouttaminen ei kuulemma Vaasassa oikein suju. Toki myös ongelmia varmasti on, kuten kulttuurien yhteen sovittamisessa aina. Viimeaikaiset kulttuurien väliset törmäykset maailmalta myös ruokkivat epäluuloja.

Läpinäkyvyys lienee ainoa asia joka auttaa. Maahanmuuttajien ja kantaväestön vertailua haittaa puutteellinen tilastointi. 4 800 maahanmuuttajasta tuhat on jo saanut kansalaisuuden, joten he eivät erotu luvuista. Pitää siis tehdä johtopäätöksiä.

Kantavaasalaiset työllistyvät maahanmuuttajiin verrattuna hyvin. Vajaata 28 000 kantavaasalaista työssäkäyvää kohden on 33 000 ei-työtätekevää ihmistä. Maahanmuuttajien joukossa noin 1 400 on töissä, 3 400 ei ole.

Nämä "elatussuhteet" ovat toki aika vinksallaan, mutta lukujen takana majailee toisenlainen todellisuus.

Ensinnäkin yli 65-vuotiaita maahanmuuttajia oli 116, kun kantaväestöstä eläkeikäisiä oli 11 900. Toisaalta molemmissa ryhmissä oli suhteellisesti sama määrä lapsia, eli maahanmuuttajissa 990 ja kantavaasalaisissa 9 720 lasta. Työikäisissä oli maahanmuuttajia sitä enemmän mitä nuoremmista ikäryhmistä oli kysymys.

Ikärakenteen perusteella on syytä olettaa, että jatkossa maahanmuuttajista tulee vähemmän kustannuksia yhteiskunnalle. Heistä tulee yhä enemmän niin sanottua tuottavaa väkeä.

Suomi ja Vaasa kipuilevat taantumassa. Työpaikoista kilpaillaan rajusti. Kaupungissa on reilut 36 000 työpaikkaa. Osa 1 400 maahanmuuttajan töistä on sellaisia, mitä suomalaiset eivät tee. Osa sellaisia, mihin suomalaisista työttömistä ei ole. Eli otetaan rauhallisesti, kaikkia meitä tarvitaan.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi