Merimuseo pitää pelastaa

Ei voida ajatellakaan, että Vaasan merimuseo Palosaaren salmen rannalla loppuisi, ja 2 500 esineen kokoelma siirtyisi jonnekin muualle. Voitaisiinko se jopa huutokaupata?

Merimuseon toiminta on vaakalaudalla, koska talkootyöllä hoidettu museo on tullut yhdistyspohjaisena tiensä päähän. Vapaaehtoisväki ikääntyy eikä jaksa enää pitkään hoitaa sitä.

Paras ratkaisu olisi ottaa merimuseo kaupungin siipien suojaan ja osaksi Pohjanmaan museota.

Hanketta jarruttaa se, että "oikeat ja laadukkaat museokriteerit" eivät oikein Vaasan merimuseossa toteudu niin, että se voisi kaikkien mielestä olla Pohjanmaan museon osa. Tiukasti tulkiten kyse ei ole museokokoelmasta vaan harrastajien keräämästä tavaraperinnöstä. Jos tavoitteet asetetaan heti liian kunnianhimoisiksi, myös vuotuiset kustannukset nousevat nykyisestä 20 000 – 30 000 euron tasosta arviolta viisinkertaisiksi.

Kaupungin merellistä historiaa esittelevänä nähtävyytenä museo kuitenkin olisi tärkeä ja kehityskelpoinen hanke. Jo nyt siellä käy viitisen tuhatta ihmistä kesässä. Museo täytyy ottaa Pohjanmaan museon hoitoon ja sillä mielellä, että sitä kehitetään ammatillisesti mutta vähitellen. Liikkeelle päästään pienillä raha- ja työpanoksilla.Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi