Millainen on hyvä presidentti

Hallitustunnustelujen tuoksinassa myös presidenttikilpa sai lähtölaukauksen, kun vihreiden Pekka Haavistosta tuli ensimmäinen virallinen ehdokas.

Muiden puolueiden ehdokkaita odotellaan mukaan syksymmällä.

Kisasta tulee taas kansalaisia kiinnostava näytelmä, saahan kansa valita selkeistä vaihtoehdoista suoralla vaalilla valtakunnan keulakuvan.

Mikä valinnassa on tärkeintä? Puolue? Sukupuoli? Poliittinen kokemus? Kansainvälinen osaaminen?

Varmasti noilla kaikilla on merkitystä, mutta sittenkin presidentille on riisuttujen valtaoikeuksien maailmassa tärkeintä kyky kuunnella kansalaisten syvimpiä tuntoja vapaana ismeistä ja ideologioista, tehdä kuulemastaan oikeita johtopäätöksiä ja ennen muuta pyrkiä olemaan vahva mielipidevaikuttaja.

Tomera puuttuminen päivänpoliittisiin kysymyksiin ei ole enää tätä päivää. Tosin sellaisiakin ääniä on hallitusta odotellessa kuulunut, että ennen oli paremmin, kun presidentit runnasivat maahan hallituksia.

Tulevan presidentin painoarvon ratkaisee ennen muuta se, millainen on hänen kykynsä käyttää vaikutusvaltaansa. Se voi olla isokin mutta ei perustu lain antamiin oikeuksiin vaan henkilökohtaisiin ominaisuuksiin.Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi