Myös työssä olevien kannettava vastuuta

Kun hallituksen kaavailema yhteiskuntasopimus työmarkkinajärjestöjen kanssa kaatui, hallitus julkisti tiistaina joukon ikäviä toimia, joilla suomalaisen työn kilpailukykyä yritetään nostaa. Hallituksen muut toimet leikkaavat etuja esimerkiksi eläkeläisiltä, työttömiltä ja opiskelijoilta. Jos nyt kerrottu paketti menee läpi, se on uhraus, jolla työssä käyvät kantavat vastuunsa.

Hallituksen paketti puuttuu moniin työntekijöiden etuuksiin. Loppiainen ja helatorstai muuttuvat palkattomiksi vapaiksi.

Sairaustapauksissa työntekijän vastuu kasvaa, ja sekä sunnuntai- että ylityökorvaukset alenevat tuntuvasti.

Erityisesti kuntien työntekijöitä koskee muutos, jossa vuosilomat lyhenisivät 38:sta 30 päivään.

Työnantajien vastuu irtisanomistilanteissa kasvaa. Yli 20 työntekijän yritykset panostavat noin kuukauden palkan verran työntekijän sijoittumiseen uudelleen työmarkkinoille.

Työterveyshuolto jatkuu vielä puoli vuotta työsuhteen päätyttyä. Perhevapaiden kustannuksia yritykset tasaavat erityisellä kertakorvauksella.

Kuten odottaa sopi, ammattiyhdistysliike älähti heti. Voi jopa sanoa, että sen reaktio oli ylimitoitettu. Se puhuu vapaan sopimisoikeuden ja -kulttuurin romuttamisesta tai siitä, että ajatus paikallisesta sopimisesta kärsii kohtalokkaan kolauksen.

Myös palkkamaltin epäiltiin tämän paketin vuoksi kariutuvan vuoden kuluttua, kun seuraavasta palkkasopimuksesta on määrä päättää.

Kun yhteiskuntasopimusta ei syntynyt, ja veto-oikeudelta meni pohja, ammattiyhdistysliike ottaa näin keinovalikoimaansa avoimen uhkailun.

Kun hallitus lähtee yksipuolisesti muuttamaan työnteon ehtoja, kansaa nähdään tänä syksynä kaduilla. Mikään yllätys ei olisi sekään, että työnseisauksia ja lakkoja tulee. Suuresta yhteentörmäyksestä ei hyötyisi kukaan, mutta sellainen voi tulla.

Monesti on todettu, että jos ja kun vyötä on kansakunnan pakko kiristää, se on toteutettava tasapuolisesti.

Suomen taloustilanne on huono, ja työssä käyvät ovat tosiasiassa tämän päivän hyväosaisia maassa, jossa on 10 prosentin työttömyys. Heillekin kuuluu siten oma osuus talkoissa.

Hallitus tekee juuri sen minkä on luvannut. Kun yhteinen sopiminen ei erityisesti SAK:lle kelvannut, hallitus tekee minkä voi.

Se kuuntelee työmarkkinoiden osapuolia mutta ei päästä niitä sanelemaan tahtia. Niinpä ainakin demarioppositio ja SAK haluavat selvittää suunnitelmien perustuslainmukaisuuden.

Tosiasiat olisi kuitenkin korkea aika tunnustaa, sillä menossa on jo neljäs taantumavuosi.

Suomalaisilla ei olisi varaa enää yhtään enempää ampua itseään jalkaan.

Vaikka säästötoimet ovat kipeitä, mitään järkeä ei ole siinä, että kansakunta vielä riitelisi itsensä nykyistä pahempaan henkihieveriin.

Maan kilpailukyky pitää palauttaa. Jos hallituksen toimet tehoavat, hallitus on luvannut myöhemmin päättää miljardin veronkevennyksistä ja luopua 1,5 miljardin leikkauksista sekä lisäveroista. Sen porkkanan hyödyt kannattaa pitää koko ajan mielessä.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi