Pääkirjoitus: Ähtäri pandojen sijoituspaikkana avaa matkailijavirtoja Suomessa muuallekin kuin Lappiin

Pandat ovat kotiutumassa Ähtäriin, mutta tuloviikolla virisi uusi keskustelu sijoituspaikan oikeellisuudesta Ähtärissä.

Ähtärin valintaa kritisoi Helsingin Sanomissa matkailualalla tunnettu kustantaja ja päätoimittaja Jorma Aula. Rovaniemeläinen Aula piti pandojen sijoittamista Ähtäriin suurena virheenä. Sitä parempi olisi hänestä ollut Ranuan eläinpuisto lähellä Rovaniemen turisteja. (HS 18.1.)

Riippuu mistä päin asiaa katsoo. Tällä hetkellä Suomen matkailullisesti merkittävimmät kohteet ovat pääkaupunki Helsinki ja Lappi. Niistä käsin Ähtäri voi näyttää olevan sivussa kaikesta.

Koko Suomen mittakaavassa Ähtäri on sopivan lähellä kaikkea. Seinäjoelle hyvien ja nopeiden junayhteyksien päähän on vain 90 kilometriä. Jyväskylään on 110 kilometriä, Tampereelle 150 kilometriä ja Ouluun 340 kilometriä.

Helsinkiinkään ei ole Ähtäristä kuin neljän tunnin automatka. Se on normaali ja hyvin jaksettavissa oleva matka-aika esimerkiksi Korkeasaareen kesälomamatkan tekevälle lapsiperheelle.

Ajallisesti se on monin verroin vähemmän kuin pian koittavat hiihtoloma-ajot. Seinäjoelta saa varautua köröttelemään pohjoisen hiihtokeskuksiin yli kymmenen tuntia. Pohjoisen tunturit vievät ajomatkasta voiton.

Matkailullisesti sijaintipaikka Ähtärissä vaikuttaa optimaaliselta. Sitäkin olennaisempaa ovat olot, jotka Ähtärissä ovat tarjolla. Maa- ja metsätalousministeriö valitsi Ähtärin Ranuan sijaan, koska valon määrä ei ole pohjoisessa pandoille riittävä. Ranualla olisi voinut ministeriön mukaan olla myös eläimille liian kylmää. (Ilkka 18.1.)

On todennäköistä, että Helsinki ja Lappi ovat nimet, jotka ulkomainen turisti Suomesta tunnistaa ja jonne matka kohdistuu. On myös todennäköistä, että Ähtärin uudet tulokkaat herättävät kiinnostusta kotimaan matkailijoiden lisäksi ulkomaisissa turisteissa. Kiinalaisilla on tapana käydä katsomassa kotimaansa asukkeja ulkomaisissa tarhoissa.

Suomen matkailun edistämisessä on ollut toiveena ulkomaisten matkailijoiden vierailujen laajentaminen Lapista muualle Suomeen. Lappi on nyt suositumpi kuin koskaan, ja ensi sesongiksi sinne ennustetaan suurta työvoimapulaa.

Työvoimapulasta johtuvaa palveluvajetta pitää pystyä helpottamaan, mutta on tartuttava tilaisuuteen: Lonely Planet arvioi Suomen viime vuonna maailman kolmanneksi kiinnostavimmaksi matkakohteeksi. Suomi oli listalla ainoana Euroopan maana.

Vuodenvaihteen tienoilla luminen Suomi sai suitsutusta, kun tähdet eri puolilta maailmaa näyttivät faneilleen lomakuvia Suomesta. Matkailullista potentiaalia on, mutta elämyskulttuuria löytyy Suomesta muualtakin kuin Lapista ja Helsingistä.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi