Pääkirjoitus: Aivovauriota, häirintää, puukotuksia ja ahdistelua – Syksyä värittivät pahoinvoivat nuoret, mutta apua saadessaan he pystyvät ihmeisiin

Suurin osa nuorista voi hyvin, mutta yhä useampi voi huonosti.

Tämän vuoden loppupuoliskoa sävyttivät ikävät uutiset nuorista tekijöinä ja uhreina.

Tässä on otsikkoja viime viikoilta.

Vaasalaisabille vakava aivovaurio Subutexin yliannostuksesta. Nuoret tytöt antavat seksiä huumeita vastaan Vaasassa. Alaikäisen epäillään puukottaneen tuntematonta naista Vaasan Onkilahdessa. Yksi Koulukadun ja Vaasanpuistikon risteyksen puukotuksen epäillyistä 16-vuotias. Opiskelijat kertovat jo vuosia todistaneensa seksuaalista ahdistelua lukiossa.

Nuorten voinnissa on tapahtunut useiden vuosien aikana muutos. Suurin osa nuorista ei voi erityisen hyvin tai huonosti, vaan on keskivaiheilla. Tästä keskijoukosta heitä on valunut huonostivoivaan joukkoon.

Vaasassa ja muuallakin Suomessa monet nuoret jakautuvat kahteen ääripäähän ja voivat todella hyvin tai todella huonosti.

Nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt kouluterveyskyselyn mukaan, mutta ainakin Vaasassa huumeidenkäyttö on lisääntynyt. Se johtaa helposti velkaongelmiin.

Kaikkialla yhteiskunnassa ongelmat kasautuvat joillekin ihmisille, niin myös nuorissa. Vaasalaisnuorella voi olla jopa 15 suurta ongelmakohtaa elämässään.

Siihen liittyy myös näköalattomuus. Peruskoulu-, lukio- tai ammattiopistoikäisen pitäisi katsoa tulevaisuuteen, mutta moniongelmainen nuori ei näe siellä mitään odotettavaa. Se voi näkyä niin, että hän muistelee päiväkotia tai muuta menneisyyttä.

Vaikka nuori ei pystyisi koulunkäyntiin, käyttäisi päihteitä ja kärsisi veloista ja mielenterveysongelmista, ihmeitä tapahtuu.

Nuori voi olla ikävuosiltaan aikuinen olematta sitä henkisesti. Hän kehittyy ja voi vaikka vaihtaa koulutuslinjaansa useita kertoja. Jos aikuiset jaksavat hänen kanssaan monta vuotta, hän voi saada otteen elämästä, löytää kiinnostavan koulutusalan ja päästä onnistumisen kierteeseen.

Ongelmaista nuorta auttaa varsinkin etsivä nuorisotyö, joka alkoi Vaasassa vuonna 2011.

Nuori voi jättää vastaamatta sosiaalitoimiston, Kelan tai muiden laitosten yhteydenottohiin, mutta etsivän nuorisotyön työntekijät voivat mennä hänen kotiinsa.

Samoin sosiaalitoimisto, TE-toimisto, Kela tai psykiatrinen osasto voivat pyytää etsiviä jäljittämään nuoren.

Walkers-nuorisokahvilakin saa koppeja nuorista. Joskus nuori on tullut yhtäkkiä etsivän nuorisotyöntekijän huoneeseen kertomaan päihdeongelmastaan.

Vaasan nuoret tarvitsisivat kuitenkin enemmän hoitopaikkoja mielenterveys- ja päihdepalveluihin. Jos nuori päättää haluavansa apua, hän haluaa sitä heti.

Jos hoitopaikkoja ei ole, ongelma ei katoa, vaan näkyy jossain muualla.

Korviaan myöten ongelmissa olevalta nuorelta voi usein löytyä positiivisuutta. Hän voi vetää itsensä ihmeellisesti pinnalle, jos saa tukea.

Samalla pitää muistaa, että nuorten suuri enemmistö voi hyvin.

Vaasassa ja Suomessa on jo useita hyviä etsivän nuorisotyön tapaisia käytäntöjä, mutta akuutisti Vaasassa nuoret tarvitsisivat lisää mielenterveys- ja päihdepalveluita.

On myös vanha totuus, että kasvattamiseen tarvitaan koko kylä perheestä satunnaiseen ohikulkijaan ostoskeskuksessa.

Samoin viime viikkojen tapahtumat ovat selventäneet, että Vaasan päättäjien ja median katseen täytyy olla tässä ihmisryhmässä. Heidän vointinsa näkyy moninkertaisena ympärillämme tulevaisuudessa.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi