Pääkirjoitus: Asuntomarkkinoiden hyvä tilanne ennakoi taloudellista nousua

Asuntosijoittaminen kannattaa Pohjanmaalla. Sekä Vaasa että Kokkola kuuluvat Suomen parhaisiin sijoituskaupunkeihin. Näin kertoo Suomen Vuokranantajien Pellervon taloustutkimuksella (PTT) teettämä selvitys (Taloussanomat 12.7.)

Tutkimuksessa on vertailtu 24 kaupungin kokonaisvuokratuottoja ja alueellisia kehitystekijöitä vuoteen 2021 asti.

Yksiöiden keskimääräisen arvonnousun ennakoidaan olevan vuosina 2017–2021 suurinta Helsingissä. Heti toiseksi nousee Kokkola, ja kolmantena on Vaasa. Seinäjoella asuntojen keskimääräinen kokonaistuotto nousee neljännelle sijalle 24 kaupungin joukossa. Edellä ovat Kokkola, Vaasa ja Helsinki.

Vaasa mainitaan PTT:n tutkimuksessa "tasaisen hyväksi sijoituskohteeksi kaikilla mittareilla". Vaasan sijoitusta nostaa kaupungin tasainen tulokehitys.

Kokkolan eduksi PTT nostaa korkean tulotason ja Kokkolaan suunnitellun litiumkaivoksen.

Koko Pohjanmaan hyvä taloudellinen tilanne näkyy houkuttelevuutena myös sijoitusasuntomarkkinoilla. Kun asuntojen arvonnousuun uskotaan, siitä tulee myös itseään ruokkiva, positiivinen kierre.

Asuntojen kysyntää kasvattaa luonnollisesti väestönkasvu. Tuottovertailun hännille jääneissä kaupungeissa, kuten Kotkassa, Kouvolassa ja Lappeenrannassa, kärsitään muuttotappiosta.

Vaasan yliopisto ja ammattikorkeakoulu sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulu pitävät vuokra-asuntomarkkinat vilkkaana. Korkeakoulujen ansiosta pienten asuntojen kysyntä on suurta opiskelijakaupungeissa.

Vaasassa ja myös Seinäjoella opiskelijoiden vuokra-asuntotilanne on hyvä. Vaasassa opiskelija saa heti vuokra-asunnon. (Pohjalainen 14.7.) Yksiöön pääsyä sen sijaan joutuu hetken jonottamaan.

Vuokra-asuminen ei ole asuntojen hintoihin nähden samassa suhteessa halvempaa Vaasassa kuin Helsingissä. Vuokralaisen kannalta kääntöpuolena saattaakin olla maakuntakaupungeissa odotettua kovempi vuokrataso. Vuokrien on ennustettu edelleen kasvavan.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi