Pääkirjoitus: Hinkuyskäepidemia on seuraus rokottamattomuudesta – Rokotteista kieltäytyminen vaarantaa yhteisön heikot: syöpäsairaat ja vauvat

Vaasan ja Pietarsaaren seutujen hinkuyskäepidemia on esimerkki seurauksista, kun vanhemmat jättävät lapsensa rokottamatta.

Hinkuyskään on sairastunut tänä vuonna 48 ihmistä Vaasan sairaanhoitopiirissä. Neljänä edellisvuotena heitä on ollut kolmesta kuuteen.

Kesällä tautia oli Vaasan seudulla ja parhaillaan Pietarsaaren seudulla.

Sairaanhoitopiirissä on toiseksi eniten hinkuyskään sairastuneita Suomessa heti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin jälkeen, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastoista.

Yksi syy on rokotteista kieltäytyminen. Se vaarantaa varsinkin alle vuoden ikäiset vauvat, jotka voivat kuolla hinkuyskään.

Pohjanmaa alkaa profiloitua Suomen huuhaan keskuksena, missä juodaan hopeavettä, rokotuskattavuus laskee ja jotkut kieltävät sikiön sykkeen seuraamisen synnytyksessä. Ilmiöstä kertoi Pohjalainen jouluaattona.

Syinä pidetään Ruotsista matkittua luonnonmukaista elämäntapaa ja paikallisia vahvoja persoonia.

Omiin tuntemuksiin luottavan mielipidejohtajan ja asiantuntijan vertailulle on nimikin: väärä vastakkainasettelu. Siinä puntaroidaan omiin kokemuksiin nojaavan tavallisen ihmisen uskomuksia vaikkapa lääketieteen ammattilaiseen, jolla on takanaan koulutus ja tutkimusten massa.

Rokotuskriittiset pelkäävät rokotteiden haittavaikutuksia, eivät pidä tautia vaarallisena tai ajattelevat, että taudit täytyy sairastaa.

Vakavat taudit ovat myös jääneet vieraiksi. Suomessa näkee enää harvoin näistä vammautuneita ihmisiä.

Rokotetta voidaan pitää vieraana ja epäilyttävänä, jonka ottaminen on saneltu ylhäältä. Rokotusvastaisuus onkin satoja vuosia vanha ilmiö, joka nähtiin jo isorokkorokotusten aikaan.

Jotkut pelkäävät viranomaisten salailevan jotain. On outoa, että kriitikot syyttävät THL:n tapaisia viranomaisia kaupallisesta yhteistyöstä, mutta luottavat esimerkiksi uusimpana ilmiönä hopeaveden myyjään.

Taitava myyjä voi ehkä markkinoida ajatuksensa paremmin kuin kasvoton viranomainen, joka viestii neutraalisti tilastoihin nojautuen.

Rokotuskriittisiä hämmentää, miksi rokotettu voi sairastua tai miksi hänet voidaan laittaa karanteeniin.

Rokotteista on hyvä tietää muutama perusasia. Ne eivät suojaa taudeilta sataprosenttisesti. Rokotuksen ottanut mutta sairastunut saa silti vähemmän oireita kuin rokottamaton.

Osa taudeista tarvitsee laajan rokotuskattavuuden, osalle riittää vähemmän. Eri taudit tarttuvat eri nopeuksilla. Pneumokokkitaudeilla riittää, jos puolet väestöstä on rokotettu. Sen sijaan tuhkarokko leviää ja tarttuu erittäin nopeasti.

Luonnonmukaisuuteen pyrkivä valitsee elämäntapansa hyödyt ja haitat, mutta samalla hän on osa yhteisöä. Hyvä rokotuskattavuus eli laumasuoja suojaa kaupunkilaisia ja kyläläisiä, jotka eivät pysty ottamaan rokotteita. Kun laumaimmuniteetti laskee, tartunta on todennäköisempi.

Jotkut eivät voi ottaa rokotteita sairautensa tai huonon immuniteetin vuoksi. Huono immuniteetti voi johtua esimerkiksi syöpähoidoista.

Esimerkiksi vauvat saavat paljon vasta-aineita raskauden loppuvaiheessa, mutta puolen vuoden iässä vasta-aineet ovat hävinneet melkein olemattomiin. Rokotteiden saaminen kestää, sillä esimerkiksi MPR-rokote tulee vasta vuoden iässä.

Rokotteista kieltäytyminen ei ole ihmisen oma asia, vaan se vaarantaa muut hänen ympärillään, nimenomaan heikossa asemassa olevat.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi