Pääkirjoitus: Jatkuvasti lisääntyvä huumeiden käyttö tuo ongelmia, joita ei ole helppo ratkaista

Poliisi epäilee kymmentä Vaasan seudulla asuvaa 15–19-vuotiasta huumausainerikoksista ja huumeiden käyttörikoksista. Kaksi nuorta pidätettiin ja kaksi otettiin kiinni. Lisäksi Mustasaaren lukion oppilaita haettiin kuulusteluihin.

Lokakuussa poliisi teki huumeratsian Pietarsaaressa. Tuolloin lähes parikymmentä 14–19-vuotiasta jäi kiinni huumausaineen käyttörikoksesta. Vaasan päihdekeskuksen johtaja Mika Nevasaari esitti tuolloin, että nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt ja tilalle ovat tulleet Subutex ja kannabis. (Pohjalainen 21.10.)

Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella huumausaineista on jatkuvasti enemmän riesaa. Huumausainerikosten määrä kasvaa tasaisesti. Subutex, amfetamiini, kannabis ja erilaiset huumaavat lääkkeet päihdyttävät Pohjanmaalla.

Erilaisten huumaavien aineiden käyttö on arkipäiväistymässä, ja sen huomaa kun seuraa rötösuutisia. Käytön yleistymisen näkee esimerkiksi rattijuopumustilastoissa, kun yhä useampi jää kiinni autoilusta sekä alkoholin että huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena. Jo lähes joka kolmannessa rattijuopumuksessa on mukana alkoholin lisäksi tai sijaan jotain muuta päihdettä.

Mitä aikuiset tekevät edellä, näkyy nopeasti myös nuorten tekemisissä. Pohjanmaan koulut eivät ole poikkeus. Nuorten huumeiden käyttö ei enää yllätä oppilaitosten henkilökuntaa. Mustasaaren ruotsinkielisen lukion rehtori huomauttaa, että THL:n selvitysten mukaan kymmenen prosenttia lukioikäisistä on ollut tekemisissä huumeiden kanssa.

Samantyyppinen viesti on Vaasan ammattiopiston kuraattorilla, jonka mukaan päihteet tuottavat oppilaitoksessa ongelmia "keskiverrosti valtakunnallisesti." (Pohjalainen 3.11.)

Oppilaitokset taistelevat huumeongelmaa vastaan muun muassa ennaltaehkäisevällä päihdetyöllä. Tärkeään rooliin on noussut kokemusasiantuntijoiden käyttö päihdevalistuksessa.

Verkossa laiton huumekauppa rehottaa. Tuntuu, että tätä pyörää on enää vaikea pysäyttää. Riippuvuudet aiheuttavat monenlaista kärsimystä. Sen vähentämiseksi pitäisi ehkä miettiä kokonaan uusia tapoja lähestyä huumeongelmaa. Helppoa se ei ole.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi