Pääkirjoitus: Jos liitto Närpiön kanssa toteutuu, ei Kaskinen ole Suomen pienin kaupunki

Pohjanmaan kunnat ovat järjestymässä uuteen muodostelmaan.

Tällä viikolla liitoslämpö kohosi Kaskisissa niin suureksi, että kaupunginhallitus hyväksyi aloitteen kuntaliitosselvityksen tekemisestä Närpiön kanssa. Päätös syntyi täpärästi äänin 4–3, ja edessä on vielä vääntö kaupunginvaltuustossa.

Närpiöstä on viestitetty koko ajan, että se on valmis selvitykseen, mutta aloitteen pitää tulla Kaskisista.

Mitä Kaskinen liitoksesta saisi? Yhdistymisen kannattajien mielestä paljonkin, sillä piskuisen kaupungin tilanne on tukala.

Väkiluku on laskenut vajaassa kymmenessä vuodessa useilla sadoilla. Siellä asuu tuskin 1 300 ihmistä, kun kukoistuksen aikoina asukasmäärä oli lähemmäs 2 000.

Kaskisissa toivotaan, että kuntaliitos toisi sinne uutta potkua ja kehitystä. Haaveista pienin ei ole se, että teollisuutta ja satamaa kehitettäisiin. Huonossa taloudellisessa tilanteessa olevalla kaupungilla eivät rahkeet riitä kaikkeen, mihin on haluja.

Satamalle yhteen meno voisikin tarkoittaa hyvää, sillä sen toiminnan edistäminen lienee myös Närpiön intresseissä. Liitoksen sattuessa satama olisi Närpiölle hieno huomenlahja, sillä harva kaupunki saa omaa satamaa ilman suuria perustamis- ja investointikustannuksia.

Kaskinen-Närpiö -liitolla on myös vastustajansa.

Taustalla on tunnesyitä, niin kuin aina kuntaliitoksissa. Se on ymmärrettävää, sillä Kaskisilla on pitkä historia. Se perustettiin jo 1700-luvun lopulla. Enää ei voisi sanoa, että Kaskinen on Suomen pienin kaupunki.

Oletettavasti myös ruotsinkielisyys pelottaa osaa suomenkielisiä, sillä Kaskisten enemmistökieli on suomi.

Matka Närpiöön on kuitenkin vain runsas kymmenen kilometriä, ja siellä on asioitu ja käyty paljolti töissä tähänkin mennessä. Sitä ei työttömyys vaivaa ja kunnallisveroprosentti on alhaisempi.

Jos Kaskisissa vain henkinen kynnys ylittyy, jäisi se yhdistymisessä luultavasti saamapuolelle. Katsetta tulisi kääntää myös suomenkielisen Suupohjan suuntaan, jossa ainakin Teuvalla on väläytelty yhteistyömahdollisuuksia Närpiön kanssa. Toistaiseksi lähentymisen suurimmaksi esteeksi näyttää aina nousevan kieli.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi