Pääkirjoitus: Jukka Mäkysen saama väkivaltatuomio vaatii keskustelua kaupunginvaltuustossa

Perussuomalaisten poliitikon Jukka Mäkysen saama käräjäoikeuden sakkotuomio vaatii perusteellista pohdintaa Vaasan valtuustossa.

Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana ja Vaasan kaupunginvaltuuston toisena varapuheenjohtajana toimiva Mäkynen tuomittiin eilen Pohjanmaan käräjäoikeudessa pahoinpitelystä 50 päiväsakon sakkorangaistukseen. Mäkynen löi vaasalaisravintolassa miestä kasvoihin. Tämä kaatui Mäkysen iskusta maahan, minkä seurauksena hän sai muun muassa kallonmurtuman.

Mäkynen ei edusta poliitikkona vain itseään ja perussuomalaisia. Hän on myös Vaasan edustaja.

Mäkynen on saanut tuomionsa, mutta Mäkysen poliittisen luottamuksen kannalta on suotavaa, että kaupunginvaltuusto keskustelee avoimesti, nauttiiko valtuutettu Mäkynen valtuuston luottamusta.

Kuntalain mukaan valtuusto voi erottaa valtuuston ja valitsemiensa toimielinten puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kesken toimikauden, jos tämä ei nauti valtuuston luottamusta. Asia tulee vireille kunnanhallituksen esityksestä tai vähintään neljäsosan valtuutettujen aloitteesta.

Mäkynen sai kevään kunnallisvaaleissa 780 ääntä. Mäkysellä on kaupunginvaltuustossa iso mandaatti, sillä hänet valittiin valtuuston toiseksi varapuheenjohtajaksi.

Tämä on pysähdyksen paikka, jota ei voi olankohautuksella sivuuttaa.

Mäkynen tunnetaan Vaasassa kamppailulajitaustastaan. Hänen pitäisi siis ymmärtää, mitä yksi nyrkinisku voi aiheuttaa.

Mäkynen ei ole välttynyt kahnauksilta toimiessaan vaasalaisravintoloiden ovimiehenä. Pohjalaisen haastattelussa (1.12.) Mäkynen sanoo, etteivät kaikki menneisyyden väkivaltatilanteet johdu hänestä millään tavalla. Hän löytää syyn erikoisesta harrastuksestaan eli julkisesta tiilenmurskauksesta, minkä vuoksi häntä on haastettu kaupungilla.

Mäkysen tavoitteena on päästä 2019 kansanedustajaksi. Viime eduskuntavaaleissa hän sai 2 510 ääntä.

Väkivalta varjostaa tulevaa eduskuntavaalikampanjaa. Äänestäjät päättävät, onko väkivaltatuomion saaneesta Mäkysestä luottamuksen arvoiseksi kansanedustajaksi Arkadianmäelle.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei kyseenalaista Mäkysen asemaa puolueessa.

Halla-aho perustelee näkemystään sillä, että Mäkynen on avoimesti kertonut oikeudenkäyntiprosessistaan toisin kuin monet muut poliitikot.

Toiseksi Halla-aho luonnehtii tapausta ilmeisenä tappeluna eikä Mäkysen päällekarkauksena.

Omassa puolueessa Mäkysen pelastaa avoimuus ja tappelun luonne, mutta lopulta äänestäjät päättävät, millaisena Mäkysen poliittinen ura jatkuu. Myös valtuuston on pysähdyttävä miettimään, millainen viesti kuntalaisille valtuuston toisen varapuheenjohtajan väkivaltatuomio on. KATARIINA PAAJASTE

KommentoiUusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi