Pääkirjoitus: Kannustinloukkujen purkaminen olisi antoisin tapa aktivoida työttömiä

Jos pätkätöihin muutamaksi päiväksi päässyt mattimeikäläinen ansaitsee palkkaa urakoinnistaan vaikkapa 300 euroa, mutta menettää samalla kertaa sosiaalituistaan 250 euroa, sivullistenkaan ei tarvitse ihmetellä, jos työ ei aina tahdo maittaa.

Tällaisten kannustinloukuiksi ristittyjen tilanteiden suossa tarpoo yhä liian moni suomalainen. Loukkujen purkamisesta on tullut lähes ikuisuusongelma, jonka kimppuun on rynnännyt hallitus toisensa jälkeen, mutta varsin laihoin tuloksin.

Esimerkiksi Matti Vanhasen (kesk.) toinen hallitus pyrki sosiaaliturvan kokonaisuudistukseen perustamansa Sata-komitean tuella viime vuosikymmenen jälkipuoliskolla. Komitea jätti mietintönsä loppuvuodesta 2009.

Komitean ehdotusten perusteella otettiin käyttöön niin sanottu takuueläke, mutta kannustinloukut saivat jatkaa elämäänsä.

Nykyhallitus ei ole ennättänyt sote-kiireiltään juuri loukkujen kimppuun, mutta eduskunnan kokoomuslainen varapuhemies Arto Satonen kertoo, että haasteeseen on tarkoitus tarttua toden teolla seuraavalla vaalikaudella. (Pohjalainen 6.1.)

Soten on määrä saada jatkokseen sotu-uudistus eli sosiaaliturvan kokonaisuudistus.

Nimekseen hanke on saanut perusturvan ja toimeliaisuuden kokonaisuudistus, jota valmistellaan jo parhaillaan.

Iso kysymys on tietenkin se, mitkä puolueet ovat Suomessa vallassa seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Kansankielellä sanottuna sotu-uudistuksen tavoitteena on luoda ihmisten kannalta mahdollisimman yksinkertainen järjestelmä.

Uudistuksen jälkeisessä Suomessa jokainen tehty työtunti lisäisi käteen jääviä tuloja. Enää ei olisi riskiä, että lyhytaikaisen työn vastaanottaminen voisi jopa pienentää tuloja.

Iso ongelma kannustinloukkujen poistamisessa on tukiviidakon monimuotoisuus.

Jos rukkaat asumistukia, saattaa uusia sudenkuoppia syntyä toimentulotukeen. Työttömyysturvaan sattuminen voi taas tuottaa ongelmia jonnekin muualle.

Työn vaativuudesta huolimatta poliitikkojen ei ole syytä lyödä hanskoja tiskiin. Vaikka kaikkien kannustinloukkujen poistaminen ainakin kerralla olisikin mahdottomuus, tuottaisi jo järjestelmän parantaminen iloa monelle kansalaiselle.

Esimerkiksi työttömien kannalta ei voi olla parempaa aktiivimallia kuin se, että tehty työpanos tuo aina oikeaa riihikuivaa omaan lompakkoon. Lyhyenkin työpestin vastaanottamisen pitää aina olla kannattavaa.

Jos sote-uudistuksen on laskettu säästävän kolme miljardia euroa, sotu-uudistuksessa on pelissä vielä suuremmat rahat.

Kelan etuuskulut olivat viime vuonna yhteensä 14,3 miljardia euroa. Yksin työttömyysetuuksia Kela ja työttömyyskassat maksoivat yhteensä 4 974 miljoonaa euroa. Pitkä sentti siis.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi