Pääkirjoitus: Kaustinen teki tarpeellisen ratkaisun, kun jätti takavuosien mammuttitaudin

Kaustisen kansanmusiikkifestivaali syntyi Suomen 50-vuotisjuhlavuonna. Nyt Suomi juhlii sataa vuotta ja Kaustisen juhla on 50-vuotias. Puolen vuosisadan aika on ollut Suomelle ja Kaustisen juhlalle luonnollisten nousujen ja laskujen aikaa, mutta molemmille lopulta menestystarina.

Alku oli Kaustisella hurja. Väen määrä yllätti rohkeimmatkin odotukset. Kansanmusiikkijuhlasta tuli nopeasti kansallinen instituutio.

Kasvu oli myös kohtalokasta.

Kaustisen juhlan kipupisteet osuivat vuosituhannen vaihteeseen. Kansainvälisesti tunnettu festivaali laajeni musiikillisesti yhä kauemmaksi kotimaan perinteestä sitä koskaan kokonaan silti unohtamatta.

Lopulta talouden ongelmat pysäyttivät järjestäjät pohtimaan sisältöjä.

Uusi suunta on ollut oikea.

Suureellisuuden jättäminen ja paluu alkuvuosien tunnelmiin ovat pelastaneet juhlan. Luottamus suomalaisen ja pohjoismaisen kansanmusiikin perinteeseen ja siitä kumpuavaan moderniin musiikkiin palautuivat remontissa niille kuuluvaan asemaan.

Kansanmusiikki-insitituutin johtaja Matti Hakamäki sanoo kolumnissaan (Pohjalainen 5.7.), että "perinteet vilahtavat silmissä kuin maisemat junan ikkunassa, mutta häkellyttävästä ylitarjonnasta huolimatta tunnelma on yleensä seesteinen ja leppoisa".

Kävijälle Kaustisen ilmapiirin takaavat sekä ammattilaisten konsertit että pihasoittajien ryhmät, jamit ja yhteislauluhetket iltanuotioineen.

Kaustinen on aina ollut kävijälle matalan kynnyksen juhla. Pelkkä juhlapaikalla olo on tarjonnut elämyksen. Kaustisella katsoja on voinut kohdata taiteellisen minän sallivassa ympäristössä, ilmaisee Hakamäki asian viisaasti kolumnissaan.

Juhlavuoden vaikutus näkyy nyt festivaalin ennakkolipunmyynnissä.

Perjantaina järjestäjät ilmoittivat tiedotteella (7.7.), että ennakkomyynti on lähes kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna. Tieto on juhlan tekijöille huojentava, sillä se ei jätä festivaalia kokonaan sään armoille.

Viikonvaihteeksi Kaustiselle kerrotaan saapuvan linja-autolasteittain ryhmämatkailijoita. Turhaan ei paikalle tulla. Musiikin, kuten muunkin kulttuurin, merkitys ihmisen hyvinvoinnille on kiistaton. Moni tuntee Kaustisen juhlan kesän kruunuksi.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi