Pääkirjoitus: Kristiinankaupunki voisi näyttää mallia suojelun ja kehittämisen yhdistämisestä

Kristiinankaupungin keskustaa komeampaa rakennusympäristöä saa Suomesta hakea.

Vanhat puutalot säilyivät kuin ihmeen kaupalla Suomen kuntia ja kaupunkeja 1970-luvulla myllänneestä purkuvimmasta.

Arkkitehtoniset erot lytättiin betonilla ja laatikkorakennuksilla. Rakentamisen tapa kumpusi suoraan Neuvostoliiton sosialistisesta realismista.

Historiallisesta keskustastaan Kristiinankaupunki on aiheellisesti ylpeä, mutta rintaa kannattaisi röyhistää vielä enemmänkin. Puutaloalueelta puretaan koko ajan rakennuksia, vaikka alueella on suojelukaava.

Kristiinankaupungin rakennussuojelun toteutumista gradussaan tutkinut rakennuskoordinaattori Liisukka Oksa arvioi, että strategioista huolimatta vanhoja rakennuksia ei mielletä vahvuudeksi (Pohjalainen 14.3.)

Syytä olisi, sillä Kristiinankaupungin ilme on Suomessa vertaansa vailla. Kristiinankaupunki tuo lisää ilmettä koko Pohjanmaahan. Taitavasti hyödynnettynä se voisi tuoda myös lisää työtä ja rahaa kaupunkiin. Lappi osoittaa, kuinka tärkeäksi bisnekseksi esimerkiksi matkailu voi kasvaa.

Kristiinankaupungin kukoistus osuu 1800-luvulle, jolloin kaupungin telakka, kalastus ja kauppa kukoistivat.

Kreivi Pietari Brahen vuonna 1649 perustaman Kristiinankaupungin satama kuului Pohjanlahden vilkkaimpiin. Kristiinankaupunki oli portti länteen, sen sataman kautta sisä-Suomeen tuotiin suolaa, tupakkaa ja sokeria Amerikoista Suomeen. Maailmalle vietiin tervaa ja puuta.

Vuonna 2017 kaupunki kärvistelee pahan muuttotappion ja näköalattomuuden kanssa. Vuonna 2010 kristiinalaisia oli 7 100 ja nyt noin 6 700.

Suomalaiseksi kaupungiksi Kristiinankaupunki on onnenpekka. Suomen rakennuskannasta vain viisi prosenttia on valmistunut ennen vuotta 1921. Kristiinankaupungin kaltaiset helmet ovat siksi korvaamattomia.

Kristiinankaupungille on kertynyt mainetta ei-paikkana, jonne uusien yritysten sijoittuminen on vaikeaa. Vastakkain ovat suojelu ja kaupungin kehittäminen. Tämä on 70-luvulta ponnistavaa turmiollista ajattelua.

Kehittäminen tulisi yhdistää kaupungin vahvuuksiin. Kristiinankaupungille komea historia tarjoaa lyömättömän edun tulevaisuuteen.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi