Pääkirjoitus: Mustasaaressa käydään kaikkien aikojen kiinnostavimmat kuntavaalit

Kuntaliitokset ovat yksi tärkeä teema huhtikuun kuntavaaleissa. Pohjanmaalla liitos on erityisen mielenkiintoinen puheenaihe etenkin Mustasaaressa.

Jo ennen edellisiä kuntavaaleja oli käytännössä selvää, että uudella vaalikaudella Mustasaari ei ole valmis kuntaliitokseen Vaasan kanssa. Neljä vuotta sitten kuntien tilanne oli kaikin tavoin vakaampi kuin nyt, eikä sotesta ja sen tuomista suurista muutoksista puhuttu vielä juuri mitään.

Mustasaari uinui mukavasti Vaasan kainalossa, kuten se oli tehnyt vuosikaudet.

Nyt eletään aivan eri maailmassa. Viimeistään maan hallituksen temppu pudottaa Vaasan keskussairaala täyden palvelun sairaaloiden joukosta herätti pohjalaiset, myös mustasaarelaiset, karuun todellisuuteen.

Jo ennen sairaalashokkia kaksi Mustasaaren johtavaa RKP-poliitikkoa tuli julkisuuteen mielensä muuttaneina. Kunnanhallituksen jäsenet Monica Sirén-Aura ja Stig Beijar ovat sitä mieltä, että Vaasan ja Mustasaaren tulisi vakavasti alkaa neuvotella kuntaliitoksesta. Beijar asetteli sanansa varovaisesti, Sirén-Aura sanoi suoraan.

Epävarmuus Mustasaaren kunnan tulevaisuudesta näkyy kuntavaalien ehdokasasettelussa kahdella tavalla. Kunnan mahtipuolueesta RKP:stä ainakin tusina valtuutettua luopuu paikastaan.

Tämä avaa todella herkulliset asetelmat vaaleihin. Huhtikuussa nähdään, kuinka moni kuntaliitosta kannattava ehdokas nousee RKP:n valtuustoryhmään.

RKP ei saa vaaleihin täyttä ehdokaslistaa. Sen sijaan Mustasaaren suomenkielisten kunnallisjärjestö (MSK) miltei tuplaa ehdokkaidensa määrän viime vaaleihin verrattuna.

Kunnallispolitiikka on siis alkanut kiinnostaa Mustasaaren suomenkielistä väestöä huomattavasti aikaisempaa enemmän.

Jokaisen vaaleihin ehdolle asettuvan mustasaarelaisen on valmistauduttava vastaamaan selkeästi kysymykseen kuntaliitoksen tarpeellisuudesta.

Jos tähän uteluun ei ole pokkaa vastata yksinkertaisesti kyllä tai ei, ei pidä lähteä leikkiin mukaan ollenkaan.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi