Pääkirjoitus: Närpiön taito ottaa vastaan ulkomaalaisia ja työllistää heidät sopii malliksi muille

Tilanne ei Närpiössä ole syntynyt itsestään eikä sen oleteta jatkuvan ilman ponnistelua. Lähtökohtana on myönteinen vastaanotto ja tarpeen tunnustaminen sekä itselle että tulijoille.

Bisnes ei Närpiössä pyörisi ilman ulkomailta tullutta työvoimaa.

Närpiöön tulevilla ulkomaalaisilla on työpaikka tiedossa kasvihuoneilla. Sillä lähdetään alkuun, mutta närpiöläiseksi tuleminen vaatii muutakin.

Kaupungin hallintojohtaja Björn Häggblom osoittaa (HS 21.7.), ettei Närpiössä ole jääty odottamaan tulijoiden omaehtoista viihtymistä. Kaupungin virkamiehet ovat käyneet kasvihuoneilla kysymyssä uusien kuntalaisten toiveita. Arki on haluttu tehdä mahdollisimman sujuvaksi.

Närpiöläisten yrittäjien aulis tunnustus, etteivät tulisi toimeen ilman tulijoita, on jo kelpo tervetulotoivotus.

Paikallisten arvion mukaan kahdeksan kymmenestä tomaattiviljelmän työntekijästä tulee ulkomailta.

Helsingin Sanomien haastattelussa päätellään, että Vaasan eteläpuolella sijaitseva 9 000 asukkaan Närpiö on kummajainen. Kuinka se on pystynyt kasvattamaan ulkomaalaistaustaisen väestönsä osuutta jatkuvasti, vaikka kaikkialla muulla suunta on aivan muu? Väki pakkautuu suurimpiin kaupunkeihin. Maahanmuuttajien hajasijoitus ei ole onnistunut.

Vieraskielisten osuudessa Närpiö on pääkaupunkiseudun kintereillä. Vantaa, Espoo ja Helsinki ovat Suomen kansainvälisimmät kaupungit, jos mittari on vieraskielisten osuus väestä. Närpiö on jopa neljäntenä, 13 prosenttia on vieraskielisiä. (SK 21.7.)

Närpiöläisistä 81,4 prosenttia on ruotsinkielisiä. Suomenkielisiä on 5,4 prosenttia, muunkielisiä yhteensä 13,2 prosenttia. RKP:tä äänestää yli 90 prosenttia närpiöläisistä. Närpiön ja naapurinkunnan Korsnäsin työttömyysprosentti on vain viisi.

On mainio sattuma, että Närpiön erikoista osaamista puidaan laajasti samana päivänä (21.7.) Helsingin Sanomissa ja Suomen Kuvalehdessä.

Vastaus onnistumiseen on "tomaatti" ihan kuten Vaasassa vastaus ulkomaalaisten runsauteen on teknologia.

Närpiö on silti pienuutensa takia paljon, paljon Vaasaa suurempi ihme.

Kyse on työstä, hyvästä vastaanotosta ja siitä, että tulijat ovat voineet muodostaa turvallisen, "omien ihmisten" kulttuuriyhteisön. Se auttaa aina.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi