Pääkirjoitus: On vaikeaa löytää järjellistä selitystä Trumpin suusta vyöryville solvauksille

Kansalaiset ovat sietäneet Yhdysvalloissa presidentiltä yllättävän paljon. Nyt on silti saattanut tulla riittävän paha vastaan. Donald Trumpin käytös muuttui sosiaalisessa mediassa vastuuttomaksi. On tulkittu, että uusin tviitti kannustaa väkivaltaan mediaa vastaan (yle.fi 3.6.).

Trump julkaisi painivideon, jolla hän hakkaa vastustajaa, jonka pään tilalla on uutiskanava CNN:n logo.

Jo aiemmin Trump haukkui tviitissään naistoimittajaa "hulluksi", jolla on "alhainen älykkyysosamäärä" ja jonka kasvot "vuotavat pahasti verta" kauneusleikkauksen jäljiltä.

Trump ei näe, että hänen solvauksensa ovat jo niin vastenmielisiä, että ne toimivat häntä itseään vastaan.

Ja loppua ei näy. Median ja Trumpin kiistelylle löytyy potkua, sillä kannattajat taputtavat yhä käsiään, ja paheksujatkin tarvitsevat taivasteltavaa.

Valkoisen talon väki puolustautuu. Trump kehuu olevansa uuden ajan presidentti tviittauksineen. Melania Trumpin tiedottaja kehottaa huomioimaan presidentin luonteen, joka pakottaa reagoimaan nopeasti, jos hän tulee kohdelluksi väärin.

Viimeisimmät ulostulot ovat joka tapauksessa aiheuttaneet kuohuntaa myös presidentin omassa republikaanipuolueessa. Eniten on muistutettu viran arvokkuudesta. Haukkumista on pidetty kunniattomana ja epäpresidentillisenä. Moni tuomitsee.

Naispoliitikot ovat olleet järkyttyneitä. On puhuttu ajankäytöstä. Presidentti oksentaa solvauksia, vaikka pitäisi keskittyä presidentin työhön.

Kannattajien keskuudessa on silti myös hyväksyntää. Tietyt uutiskanavat toimittajineen katsotaan kuuluvaksi siihen eliittiin, jota vastaan Trumpin pitikin nostaa taistelu. Kyseessä on monen mielestä demokraatteja hyysäävä valemedia, jonka pitääkin kuulla kunnolla kunniansa.

Suomessa on vaikea käsittää kuilua, joka Yhdysvalloissa jakaa mediaa ja ylintä vallankäyttäjää.

Presidentin arvostelu mediassa on toki suoraviivaista. Silti Trumpin vastareaktio on ala-arvoinen. Tämä sävy on pelottava ison maan presidentiltä.

Mediaporun takana on huomion siirtäminen pois epäonnistumisista ja suosion laskusta. Vielä se onnistuu, mutta se vaatii yhä roisimpaa otetta.

Media ei ole syytön. Se unohtaa yhä miettiä, miksi Trump nousi johtoon.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi