Pääkirjoitus: Oppilaitoksissa joudutaan pohtimaan vaikeita turvallisuuskysymyksiä

Vaasan ammattikoulussa sattui tiistaina järkyttävä tapahtuma, kun 16-vuotiaan pojan takki viillettiin rikki puukolla kesken ruokatunnin.

Poliisi otti kiinni 17-vuotiaan vaasalaispojan, jota epäillään törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Poliisin mukaan teko tallentui valvontakameroille, ja tapauksella on lisäksi useita silminnäkijöitä.

Samana päivänä eli tämän viikon tiistaina ammattikoulussa sattui toinenkin tapaus, jossa poliisi joutui puuttumaan tapahtumiin. Poliisi otti tuolloin kiinni 25-vuotiaan miehen epäiltynä laittomasta uhkauksesta. Mies oli uhkaillut sanallisesti koulun henkilökuntaan kuuluvaa naista.

Koulujen turvallisuus on noussut varsinaiseksi puheenaiheeksi Vaasassa kuluneen puolen vuoden aikana. Syksyllä keskustelua herätti Vasa övningskolan häirintäkohu, jonka seurauksena yksi koulun opettajista irtisanoutui ja toinen sai varoituksen. Lukuisat oppilaat toivat julkisuuteen kokemuksiaan koulussa tapahtuneesta häirinnästä.

Vaikka tapaukset ovat keskenään hyvin erilaisia, ne kertovat siitä, miten vaikeita oppilaiden turvallisuuteen liittyviä asioita tämän päivän kouluissa kohdataan.

Ammattikoulujen ja lukioiden oppilaat ovat herkässä iässä. Aikuisten vastuulla olisi luoda oppilaitoksiin sellaiset olosuhteet, että nuoret kokevat olevansa siellä turvassa. Samaan aikaan on kuitenkin varauduttava monenlaisiin turvallisuusuhkiin.

Opetushallitus kehottaa kouluja varautumaan kriisitilanteisiin, ja tätä varten on laadittu erilaisia ohjeistuksia. Kouluissa on myös suunnitelmia ja toimintaohjeita kriisien varalta. Ammattikoulun rehtorin mukaan teräaseiden tuomisesta kouluun seuraa varoitus tai määräaikainen erottaminen.

Satunnainen väkivalta on kuitenkin ilmiö, johon varautuminen on hankalaa. Esimerkiksi metallinpaljastimien asentaminen koulujen aulaan voisi estää terä- ja ampuma-aseiden tuomisen kouluihin. Metallinpaljastin koulun ovenpielessä voi kuitenkin pikemminkin laskea kuin kohentaa nuorten turvallisuudentunnetta. Lisäksi metallinpaljastin ei auta, jos puukotus tapahtuu ulkona, kuten ammattiopistolla kävi. Myöskään epäasiallinen kohtelu ei poistu laitteilla.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi