Pääkirjoitus: Pietarsaaressa on kiusallinen ongelma, johon täytyy pystyä puuttumaan

Pietarsaaren kaupunki on tällä viikolla noussut valtakunnan julkisuuteen ikävällä tavalla.

Asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyttä tutkiva EPSI Rating kysyi kaupunkien ja kuntien asukkailta, millaisen arvosanan he antavat asuinpaikkakunnalleen. Tilastollisesti merkittävä määrä vastauksia saatiin 75 kunnasta.

Vajaan 20 000 asukkaan Pietarsaari sijoittui viimeiseksi. Kaupunki sai tyytyväisyysindeksissä karmean lukeman 56,1, kun kyselyn voittaneilla Pirkkalalla ja Kauniaisilla luku oli komea 84,5.

Eroa kärjen ja peränpitäjän välillä oli siis lähes 30 prosenttiyksikköä.

Vuonna 1652 perustettu Pietarsaari on kaunis kaupunki Pohjanmaan rannikolla. Jos mitattaisiin esimerkiksi viihtyisyyttä, kaupunkikuvaa tai ulkoilumahdollisuuksia, Pietarsaari ei mitenkään voisi sellaisessa kisassa sijoittua pahnanpohjimmaiseksi.

Mutta EPSI Ratingin kyselyssä udeltiin kuntalaisilta palvelujen tasosta, ja niissä Pietarsaari reputti surkeasti.

Suomenkieliset ovat kaupungissa kielivähemmistö. Asukkaista on ruotsinkielisiä 56 prosenttia, suomenkielisiä noin 37 prosenttia, ja loput puhuvat muita kieliä.

Vaikka suomenkieliset ovat vähemmistö, heitä on yli 7 000. Vähemmistöksi se on suuri määrä.

Kielilain mukaan kunta on kaksikielinen, jos kielivähemmistön koko on vähintään kahdeksan prosenttia väkiluvusta.

Viime vuonna julkaistu toinen tutkimus paljastaa, että juuri suomenkieliset asukkaat ovat erityisen tyytymättömiä Pietarsaaressa.

Åbo Akademi julkaisi kielibarometrin, jossa tutkittiin suomen- ja ruotsinkielisten palvelujen toimimista sekä kieli-ilmapiiriä kaksikielisissä kunnissa vähemmistöön kuuluvan kieliryhmän näkökulmasta.

Tässäkin tutkimuksessa Pietarsaari sijoittui viimeiseksi. Vain 20 prosenttia suomenkielisistä vastaajista oli sitä mieltä, että ruotsin- ja suomenkielisten välinen suhde ja ilmapiiri kaupungissa on hyvä.

Kieli on asia, joka herättää suuria tunteita. Vähemmistöön kuuluva henkilö voi vastata kyselyyn herkästi todellisuutta negatiivisemmin.

Silti nämä kaksi selvitystä kertovat aivan lahjomattomasti, että Pietarsaaressa on oikeasti ongelma, jolla on merkittävä vaikutus kaupungin yleisilmeeseen ja kiinnostavuuteen.

Pietarsaaren väestökehitys vuodesta 1980 lähtien on hyvin staattinen.

Vielä vuonna 1985 kaupungissa oli hieman yli 20 000 asukasta. Viime vuoden lopulla lukema oli 19 362. Pudotus olisi suurempi, ellei ulkomaalaisten määrä olisi kasvanut vahvasti viime vuosina.

Tyytyväisyystutkimuksen karu tulos julkistettiin sopivasti juuri ennen kuntavaaleja. Uuden kaupunginvaltuuston tärkeimpiä tehtäviä onkin puhaltaa Pietarsaareen uudenlaista henkeä, sellaista, joka yhdistää nykyisiä asukkaita ja houkuttelee kaupunkiin uutta väkeä.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi