Pääkirjoitus: Poliisi ampui miestä, ja taustalla oli paljon muutakin lohdutonta

Pohjanmaan poliisin konstaapeli ampui miestä vatsaan yksityisellä piha- alueella Vaasan Kotirannalla sunnuntaiyönä. Poliisi oli virkatehtävissä.

Vastassa oli aseistautunut mies.

Poliisin tehtävä oli aluksi tavallinen, tosin hyvin surullinen ja liian usein Suomessa toistuva. Poliisi sai nimittäin kotihälytystehtävän. Lapsiperheen kodissa oli väkivaltatilanne.

Kansalaisten silmiin piirtyy kuva miehestä, joka riehuu käsiaseen kanssa niin, että lapset kuulevat ja näkevät kaiken. Vaasan tilanteessa asemies oli lopulta pihalla ja perhe sisällä talossa.

Poliisi joutuu turvautumaan aseeseen onneksi niin harvoin, että viikonlopun kaksi tapausta, toinen Helsingissä, nousi heti otsikoihin.

Tilastot kertovat, että Pohjanmaan poliisi käytti ampuma-asetta viime vuonna vain kolme kertaa. Koko Suomessa poliisi turvautui aseeseen 27 kertaa. Lukuihin sisältyvät myös ohi ammutut laukaukset. Viime vuonna poliisi osui laukauksella ihmiseen kuusi kertaa. Poliisi uhkasi aseella 43 kertaa (Pohjalainen 17.7.).

Poliisin aseenkäyttöä valvotaan tarkasti. Asetta voi käyttää vain, jos henkilö uhkaa aiheuttaa välitöntä ja vakavaa vaaraa. Vaasan-tapaus on arvioitu alustavassa tutkinnassa uhkaavaksi.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi