Pääkirjoitus: Purema voi olla hengenvaarallinen – jok'ikinen koira kiinni ja kuriin

Karannut koira puri 3-vuotiasta tyttöä lokakuussa. Pikkusormen luu katkesi (Ilkka 12.1.).

Koiran purema voi olla hyvin vaarallinen. Ihmisiä on kuollut koirien puremiin lähivuosinakin. Puremasta voi seurata vakava tulehdus, jolle jäykkäkouristusrokote ei anna suojaa.

Onneksi tyttö selvisi, pelko jäi.

Koirien kuuluu lain mukaan olla kiinni taajamissa. Niiden tulee aina olla omistajansa tai ohjaajansa hallussa.

Yleinen lausahdus, ei meidän sesse mitään tee, kertoo koiranomistajan väärästä asenteesta. Se on lähtökuoppa virheeseen, kun vapaana ollut eläin päättääkin toisin jostain ärsykkeestä.

Suomessa syntyy enemmän koiria kuin lapsia. Koiria hankitaan perheenjäseniksi ja elämänkumppaneiksi varsinkin talouden taantumien aikana. Koirista on tulossa yhteiskunnallinen mahdollisuus ja myös ongelmia.

Koirat ehkäisevät ihmisen syrjäytymistä, tuovat lohtua ja antavat sisältöä elämään. Koiriin liittyy todella paljon hyviä asioita.

Koiran omistajista ja koirista pitää kuitenkin olla yhä enemmän huolissaan. Koira on nousemassa ihmisten joukkoon – lajin puhuttelu on lipsahtanut monilla sanaksi hän, vaikka koiran kuuluu yhä olla se. Koira on eläin.

Koirat liittyvät yhä enemmän työelämään: kaverikoirat, lukukoirat, poliisikoirat, huumekoirat ja monet muut koirien ammatit ovat osaltaan nostaneet koirien sosiaalista asemaa. Koirat ovat korvanneet jopa ihmisiä työelämässä, muun muassa terapeuttisissa tehtävissä. Halu koirien verottamiseen saattaakin nousta vielä uudella tavalla esiin.

Maalaisjärjellä koiran kasvatus lähtee siitä, että sille tehdään heti pennusta lähtien selväksi sen asema lauman, eli perheen, alimpana ja ilman ehtoja.

Valitettavasti ihmisen kiihtyvä kaupunkilaistuminen on etäännyttänyt meitä maalaisjärjen käytöstä. Kaikki koirat eivät enää tiedäkään asemaansa perheissä. Niistä voi kehittyä arvaamattomia yksilöitä, jotka eivät ole kenenkään hallussa. Nämä koirat tekevät omia päätöksiä, ja seuraukset saadaan lukea lehdistä.

Koirien sivistystaso ei kasva, vaikka niiden sosiaalinen asema yhteiskunnassa kasvaisikin. Se, että koirat ovat luonnostaan peliriippuvaisia, pakkaa unohtua. Leikkiminen ja pallopelit tyydyttävät koirien viettien toteuttamista. Jos ne eivät tätä tyydytystä ohjatusti ja kurinalaisesti saa, ne voivat karata käsistä. Koira on kasvatettava. Aina.

Ihmisten psyykkiset sairaudet ovat kasvusuunnassa. Ilmiö koskee yhä enemmän myös nuoria. Masennusta ja muita mielen kuormia kannetaan osana perheiden arkea ja työelämää.

Kuinka moni koira elääkään epävakaissa olosuhteissa, eli koiran näkökulmasta laumoissa? Ajatus paikkaansa hakevista häiriintyneiden koirien määrästä on hieman pelottava.

Susi olisi voinut katsella ulkoilevan perheen koiraa – lasta purrakseen se ei olisi hyökännyt. Ihmistä pureva koira voi saada teon anteeksi lajin kohonneen sosiaalisen aseman vuoksi toisin kuin villi lajitoveri pelkkää katsetta.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi